La Tim (Breukelen)

 

Ondanks het feit dat polderplanner Harte niet had gereserveerd bij La Tim bleek er gelukkig nog een tafeltje vrij voor de polderlopers om aan te schuiven.

“Opvallend veel mensen hier.” Polderloper Metz keek verbaasd om zich heen terwijl hij zijn stoel aanschoof in Chinees Fusion Restaurant La Tim in Breukelen. Niet vaak maken de polderlopers het mee dat er behalve zij zelf nog andere gasten aan tafel zitten bij de Chinees. “Of het moet zo’n modieuze wok of sushihut zijn.” De polderlopers waren dik tevreden over de kaart van La Tim. Ofschoon de nummers ontbraken, stonden er originele gerechten op de kaart. Ze deden zich bijvoorbeeld te goed aan in pannenkoekjes gehulde kip. Polderloper Harte, die normaal gesproken vastberaden en hardnekkig kiest voor de tjaptjoi liet zich dit keer verleiden tot een Soe tjap kam, “zonder vlees graag”, gecombineerd met een vegetarische nasi. 

Minpuntjes 

Behalve in teriyakki gedrenkte ossehaaspuntjes waren er helaas ook de nodige minpuntjes te noteren bij La Tim. “Jammer dat de verwarming niet aan staat. Dan had ik mijn natte schoenen en sokken een beetje kunnen drogen,” aldus Steenaart. Polderloper Metz betreurde het ontbreken van de “glote biel” en moest zijn dorst lessen met een kleintjes pils. Maar de grootste tegenvaller was het ontbreken van de Dame Blanche. “En deze rekenen we ze echt heel zwaar aan.” Het leek polderloper Steenaart toch een kleine moeite voor de gemiddelde Chinees om een flesje chocoladesaus op de keukenplank te hebben.


Herenstraat 3-5, Breukelen, reserveren: 0346 – 265 030 

135: Lente 2023

Na een verkwikkende poldertocht vanuit Uithoorn arriveren de polderlopers zeiknat Chinees Fusion Restaurant La Tim in het hart van Breukelen.

Yuan (Lelystad)

Spiritueel genieten

Vrolijke gezichten rondom de dis bij Yuan in Lelystad. Let ook op de subtiele kerstversiering en verlichting, wintertocht 2022.

Verstopt in de galerij van het winkelcentrum waren de polderlopers al vele malen langs Chinees Vegetarisch Restaurant Yuan gelopen zonder acht te slaan op deze vreemde eend in de bijt. Dankzij een tip van polderloper Smits werd er tijdens de wintertocht van 2022 voor het eerst aangeklopt op de deur van dit gastvrije etablissement.


Lees verder “Yuan (Lelystad)”

Tasty Wok (Lelystad)

Decadentie wint het van de nummers

Tevreden polderlopers buiken uit na zich gedurende twee uur te hebben kunnen laven aan een keur aan oriëntaalse specialiteiten.

Tijden veranderen. Zo constateerde polderloper Metz teleurgesteld na een vergeefse zoektocht door de binnenstad van Lelystad naar een geschikte Chin. Ind. Spec. Rest. Lekker gemaakt door echtpaar Smits, twee echte Lelystedelingen, met het vooruitzicht van een vegetarische Chinees, liepen de polderlopers tijdens de herfsttocht van 2022 hoopvol door het verlaten hart van de hoofdstad van Flevoland.
De vegetarische Chinees bleek te bestaan, dat was het goede nieuws. Helaas was hij op deze donderdagavond gesloten. Heel erg was dat overigens niet. Toen polderloper Steenaart een blik wierp op de achter de ruit opgehangen menukaart en constateerde dat het “vooral om tofu-achtige variaties” ging, haalde Metz opgelucht adem. Dan maar door naar het vertrouwde adres op het Agoradek, Nieuw China. Hier bewaren de polderlopers goede herinneringen aan.

Polderlopers staan voor een gesloten deur bij Wokrestaurant Nieuw China.

Een aantrekkelijke aanbieding om voor slechts 14,50 onbeperkt te mogen schranzen ging aan de neus en maag van de polderlopers voorbij. Het ruime restaurant, strategisch gelegen bovenop een parkeergarage, bleek veranderd te zijn in een Afhaalchinees. Een vlugge blik naar binnen deed polderloper Steenaart besluiten zijn geluk elders te beproeven. “Ik heb bij Chinezen al veel meegemaakt maar dit slaat alles. Dit moesten we maar niet doen.”
Gelukkig was streekeigen gids Smits nog aanwezig en die wees de polderlopers op een alternatief. Pal tegenover Nieuw China lonkten de deuren van Tasty Wok. Voor meer dan het dubbele bedrag bood deze Chinese culinaire entrepeneur hetzelfde aan als Nieuw China. Toch bezweken de polderlopers voor dit aanbod en ze kregen er geen spijt van. “Die oesters zijn goed zeg!” Polderloper Nooren prees de uitstalling aan verse zeevruchten. Tasty wok bleek in een enorme behoefte te voorzien. Waar de polderlopers doorgaans plaatsnemen in uitgestorven restaurants en zich afvragen waar al die stoelen en tafels voor zijn bedoeld, bleek het enorme restaurant in Lelystad tot de laatste tafel bezet te zijn.

Polderloper Nooren doet zich te goed aan verse oesters bij Tasty Wok in Lelystad.

In twee uur tijd wisten de polderlopers nagenoeg alle specialiteiten naar binnen te werken. Opvallend was dat met name echtpaar Smits en polderloper Gerritsen zich al vroeg in de wedstrijd concentreerden op het toetjesbuffet. Met nog drie minuutjes op de klok wist polderloper Metz nog juist een schoteltje met pannacotta, creme brulée en chocolademuffins te scoren.


Agoraweg 11 Lelystad, reserveren: 0320 – 214 647

133: Herfst 2022 Almere

King Wok Sasaka (Dronten)

Eigentijdse entree in Dronten

King Wok Sasaka is hét visitekaartje van het gezellige centrum van Dronten.

“Ergens komt het me zo bekend voor. Alsof we hier al een eerder zijn geweest.” Polderloper Steenaart keek kritisch om zich heen. King Wok Sasaka in Dronten zag er toch echt uit als een Chinees die aan de eisen van deze tijd voldoet. Geen restaurant waar de laatste decennia niets aan is verbeterd. Nee, de polderlopers hadden toch echt weer een primeur tijdens de 132e poldertocht: een nieuwe Chinees.


De benaming King Wok in plaats van Chin. Ind. Spec. Rest. getuigt van culinair zelfbewustzijn. “Gelukkig hebben ze nog wel gewoon nummers,” merkte polderloper Metz tevreden op terwijl hij de menukaart bestudeerde. Ook de porties waren van ouderwetse omvang zodat de polderlopers niet eens toe kwamen aan de onvermijdelijke Dame Blanche.

Tijdens de zomer van 2022 streken de polderlopers voor het eerst neer bij King Wok Sasaka in Dronten.

Het Ruim 13, Dronten Reserveren: 0321 – 336 585

132: Zomer 2022

Oriënt (Lelystad)

Chinezen buiten de binnenstad

Al wandelend buiten de binnenstad van Lelystad kun je zomaar stuiten op het sfeervolle restaurant Oriënt in de Voorstraat.

In zes jaar kan er veel veranderen. Oriënt in 2016 een van de vele restaurants die de polderlopers slechts één keer hadden bezocht. De recensie van polderloper Steenaart was destijds lovend: “We hadden zelfs moeite om hier weer weg te komen: we bleven gewoon plakken aan de vloer.” Dat moet gezegd: de hygiëne in restaurant Oriënt was zeker niet hun belangrijkste speerpunt. Aan de andere kant dient hier wel aan worden toegevoegd dat de polderlopers hier in tegenstelling tot andere restaurants, een kijkje in de keuken mochten nemen. “Om naar het toilet te kunnen moest je door de keuken. Daarbij moest je voorzichtig lopen want de vloer was spekglad,” herinnert Steenaart zich geamuseerd. “Maar wat me vooral bij blijft was de bijzonder vrolijke en service gerichte bediening en een serveerster die belangstelling toonde voor haar klanten. Chapeau!”
Tot slot verdiende Oriënt een pluim vanwege haar pretentieloosheid. Niks geen ‘specialiteiten’, nee gewoon Chin. Ind. Rest. Dat sprak de polderlopers aan.

Afhaalcentrum

De polderlopers vulden met hun bezoek het complete Afhaalcentrum Oriënt.

In 2022 bezochten de polderlopers dit restaurant voor de tweede keer. Wandelend uit Almere Buiten hadden de polderlopers na 28 kilometer wel zin in een lekker biertje om vervolgens onderuit te kunnen zakken achter een welgevulde dis.
Helaas moesten zij vaststellen dat ook de vooruitgang bij Oriënt zijn sporen had nagelaten. De uitbater had vastgesteld dat slechts weinig klanten de moeite nog namen om echt te komen tafelen. Veel liever nemen de Lelystedelingen hun bakjes Chinees mee naar hun gezellige huizen om ze daar al zittend voor de buis zwijgend leeg te lepelen. Daarom had Oriënt ervoor gekozen het restaurantgedeelte om te toveren in een ruimte die wat betreft gezelligheid de wachtkamer van een tandarts met glans wist te doorstaan. Ook werd bezuinigd op de drankvergunning zodat polderpilsliefhebbers Vellinga en Metz zich moesten verlagen om als ware alcoholisten hun biertje buiten te nuttigen. Uit een in een papieren zakje verborgen blikje.


Chinees Indisch Restaurant Orient, Voorstraat 477a, Lelystad, reserveren: 0320 – 250 828

107 Lente 2016

131 Lente 2022

Golden City (Dronten)

Gunstig gelegen

Na Hai Yan Palace staat ook Golden City in Dronten hoog op het lijstje van favoriete pleisterplaatsen van de polderlopers. Dat heeft zeker te maken met de gunstige geografische ligging en de kwaliteit van de andere Chin. Ind. Spec. Restaurants in Dronten. Maar daarmee doen wij de chef van Golden City tekort. Vooral de kunstig uit wortel, kool en biet gesneden decoraties maakten veel indruk op de polderlopers. Ook het personeel van Golden City is inmiddels bekend met het fenomeen polderlopen en ontvangt de hongerige sportievelingen met open armen.

Tot slot zijn de polderlopers blij met de naam Golden City. “Een echte klassieker die prima past in ons rijtje!” aldus tevreden polderlooppionier Metz.


Beursstraat 4, Dronten, reserveren: 0321 – 382 936

Golden City in Dronten is ook populair vanwege de supermarkt die ernaast is gevestigd, waar polderlopers nog een laatste kans hebben de nodige leeftocht in te slaan voor de laatste kilometers.

096: Zomer 2013
105: Herfst 2015

Lotus (Akkrum)

Geen Friese vlag te zien

In Chin. Ind. Spec. Rest. Lotus te Akkrum is men bij de inrichting niet over een nacht ijs gegaan getuige de luxe goudkleurige metaalstrips in het systeemplafond.

Chin. Ind. Spec. Rest. Lotus is een exotische eend in de bijt voor de polderlopers. “We eten niet vaak buiten de deur, en daar bedoel ik de provincie Flevoland mee,” licht culinair planner Metz desgevraagd toe. “Het doet ons goed dat de Oud-Hollandsche culinaire traditie van de Chinees in Friesland overeind is gebleven. Maar al te vaak versieren ondernemers uit deze provincie hun zaak met patriotistische parafernalia. Gelukkig heeft Lotus hier de rug recht gehouden.” Toch ontbrak bij Lotus het belangrijkste gerecht op de kaart: nummer 88. Het getuigt van grote flexibiliteit dat de polderlopers hier snel op anticipeerden en ook met nummer 44 tevreden waren. “Maar de Dame Blanche maakte alles weer goed,” concludeerde Steenaart, kenner en liefhebber van dit dessert.


Het was nog niet zo vaak zo druk bij Chin. Ind. Spec. Rest. Lotus in het centrum van Akkrum. Ter gelegenheid van de 100ste poldertocht van Vellinga was het dorp waar hij opgroeide het startpunt van de zomertocht van 2021 en mocht Lotus zich verheugen in een ongekende klandizie.
Buorren 27, Akkrum

128: Zomer 2021 Akkrum (12 km) / Lelystad (12 km)

Hai Li (Urk)

Vergane glorie

Polderloper Wormgoor lachend aan tafel bij Chin. Ind. Spec. Rest. Hai Li op Urk. Dat kan maar één ding betekenen: er moet nog gegeten worden.

Tot 2015 bezochten de polderlopers vaak maar met steeds meer grotere weerzin Chin. Ind. Spec. Rest. Hai Li aan de haven op Urk. “Vooral op zondag was het hier genieten”, herinnert polderlopers Steenaart zich. “Nagenoeg alle horeca is dan gesloten. De alcoholisten van Urk moesten hun toevlucht nemen tot het afhaalloket van de Chinees. Terwijl ze aan de bar geduldig op hun afhaalmaaltijd aan het wachten waren, tikten ze hier het ene na het andere biertje weg.”

Lees verder “Hai Li (Urk)”

Hai Yan Palace (Swifterbant)

Preferred Polder Chinees

Hai Yan Palace To Go: de polderlopers zijn zeer inventief èn vasthoudend wanneer het gaat om de culinaire afsluiting van hun poldertocht. In de winter van 2020 bood de afhaalchinees uitkomst in het midden van de lockdown.

Hai Yan Palace in Swifterbant staat er goed op bij de polderlopers. Reeds verschillende keren werd dit Chin. Ind. Spec. Rest. met een bezoek vereerd. Hoogtepunt was de lentetocht van 2002 toen het prestigieuze polderboek werd gepresenteerd aan een grote groep belangstellenden. Dit boek was uitgegeven ter gelegenheid van de 50ste poldertocht. Een mijlpaal waarvan de polderlopers destijds zeer onder de indruk waren. “Toen konden we niet bevroeden dat we daarna nog enthousiast over de polder en het polderlopen zouden blijven”, merkte Steenaart op die ook nu weer zich zelf verbaasde met zijn vanzelfsprekende aanwezigheid bij de zoveelste poldertocht.

“Als de polderloper niet naar de Chinees mag, moet de Chinees maar naar de polderloper komen”. Tijdens de memorabele lentetocht van 2020 waren de polderlopers genoopt tot improvisatie. In verband met het corona-virus lag het openbare leven in Nederland plat. Op de foto worden de handen van polderlooppionier Metz gedesinfecteerd door polderloper Wormgoor alvorens Metz zich te goed kon doen aan nummer 88.
Polderloper Van der Mark buikt zichtbaar voldaan uit na weer een overvloedige dis bij het favoriete Chin. Ind. Spec. Rest. van de polderlopers.

Ook was Hai Yan Palace het decor van de eerste Polder Peutertocht in 2007. De nakomelingen van de polderlopers waren destijds zeer onder de indruk van de enorme hoeveelheid eten die voor hun neusjes verscheen. Het restaurant in Swifterbant heeft bij de polderlopers dus een goede reputatie.


De Zoom 4, Swifterbant, reserveren: 0321 – 323 727
Hai Yan Palace is met afstand het meest favoriete restaurant van de polderlopers.

137: Herfst 2023
130: Winter 2021 (afhaal)
127: Lente 2021 (afhaal)
126: Winter 2020 (afhaal)
125: Herfst 2020
123: Lente 2020 (afhaal)

De Chinese Muur (Delft)

Ultieme Dame Blance

Vlak voor de finish van poldertocht 122 van Maassluis naar Delft troffen de polderlopers het: Chin. Ind. Spec. Rest. De Chinese Muur lag perfect aan de route en bleek nog voldoende plek te hebben voor de uitgehongerde polderlopers.
De ware vuurdoop overleefde de chef van De Chinese Muur ruimschoots: hij presenteerde een perfecte Dame Blanche. Een prestatie die op de nodige waardering kan rekenen onder de kenners.


Hoornsewal 2, Den Hoorn, reserveren: 015 261 4826

122: winter 2019