028 Almere (Z96)

Vrijgezellendag in Almere

Polderlopers doorkruisen het natuurreservaat De Oostvaardersplassen.

Voor polderloper Metz heeft het Observatorium een zeer speciale betekenis. Na afloop van de lentetocht van 1991 trof hij zijn latere vrouw Karin de Graaff als ‘belangstellende’ aan bij de zonsopkomst. Ruim vijf jaar later besloten ze te trouwen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de huwelijksvoltrekking in het Observatorium plaats zou vinden. De gemeente Lelystad, toch niet verwend met huwelijksverzoekjes van buitenaf, kon of wilde destijds niet aan dat verzoek voldoen.

Tussenstop op het nog te openen station Almere Oostvaarders.

Feestlocatie

Als feestlocatie voor de bruiloft was Checkpoint Charly, halverwege de Markerdijk, de eerste optie. De zeilvrienden van De Graaff zouden dan prima per boot kunnen komen. De poldervrienden van Metz zouden in polonaise over de dijk van Lelystad richting Enkhuizen hossen. Dat de datum van de bruiloft met een seizoenswisseling zou moeten samenvallen, stond natuurlijk al bij voorbaat vast.
Van al deze plannen kwam weinig terecht. Belangrijkste reden hiervoor was de verhuizing van het stel van een arbeiderswijk in Zwolle naar het landelijk gelegen Lierderholthuis. De ruim bemeten tuin èn de prima dorpskroeg konden de concurrentie met welke polderlocatie dan ook, moeiteloos aan.

Chinese garnalen

Het laatste avondmaal als vrijgezel voor polderloper Metz in het, inmiddels verdwenen, Chin. Ind. Spec. Rest. Silver River in Lelystad.

Aan de vooravond van het huwelijk wandelde de bruidegom samen met enkele goede vrienden naar Lelystad. De route vanuit Almere voerde dwars door de Oostvaardersplassen. In de nieuwbouw van Lelystad aangekomen werd bij Chin. Ind. Spec. Rest. Silver River een nummer 88 (originele Chinese garnalen in tomatensaus) voor zeven personen verorberd alvorens een taxi werd besteld voor de laatste kilometers naar het Observatorium. Daar aangekomen trof de bruidegom zijn aanstaande bruid aan. Gezeten rond het kampvuur wakkerde de liefde weer aan. De volgende ochtend kon het bruidspaar om kwart over vijf de dag met een ‘plus’ beginnen.

Trouwringen

Polderbruid De Graaff met haar polderbruidegom Metz bij het krieken van hun trouwdag in het Observatorium.

Aan het begin van de middag werden op het gemeentehuis van Heino de trouwringen uitgewisseld. Deze ringen, ontworpen en gemaakt door polderloper Dijkstra, verwijzen door middel van verschillende kleuren goud overduidelijk naar het Observatorium.

Statistieken
 • Almere Buiten – Lelystad (20 km):
  Almere Buiten NS, Oostvaardersplassen, Praamweg, Torenvalkweg, Roeivereniging Pontos
 • Belangstellenden:
  Karin de Graaff
  Truus Groen
 • Temperatuur: 16 C
 • Wind: W4
 • Zonsopkomst: +
De zonsopkomst op de trouwdag van polderloper Metz werd gehonoreerd met een ‘plus’.