135: Uithoorn (L23)

Trip to Memorylane

Streekeigen gids Steenaart wijst de polderlopers op een van de vele bezienswaardigheden in startplaats Uithoorn. Harte, Gerritsen en De Neef luisteren aandachtig.

De lentetocht van 2023 bleek een ware sentimental journey. Met name polderloper Steenaart haalde veel herinneringen op aan zijn grijze verleden. Dat begon al bij het passeren van station Weesp. “Het meest tochtige station van Nederland. Och, wat heb ik hier een kou geleden.” Eenmaal in de bus van Amsterdam Zuid richting Amstelveen kwam Steenaart helemaal op gang. “Hier had je dus een kapsalon en kijk daar: café Anno 1890. Daar dronken we ’s ochtends vroeg, na een nachtje doorhalen in Amsterdam, nog een laatste afzakkertje.”  

Lees verder “135: Uithoorn (L23)”

081: Urk (H09)

De grotere levensvragen

Polderlopers Steenaart en Ubels denken aan de boorden van de Zuiderzee na over de grotere levensvragen.

Evenals de lentetocht van 2009 begon ook de herfsttocht van 2009 bij een ijsbaan. Op de topografische kaart had polderplanner Vellinga aan de rand van het Urkerbos het bekende lichtgroene ovaaltje aangetroffen. Een mooie gelegenheid om nuttig en aangenaam te combineren. Samen met polderlopers Steenaart en Ubels toog hij naar de Staartweg om daar een degelijke ijsbaan aan te treffen. Groot was de teleurstelling toen bleek dat een nieuwerwets party-centrum met een grote parkeerplaats de plek van de ijsbaan had ingenomen. Ook in Tollebeek constateerden zij al eerder dat in de Noordoostpolder auto’s het winnen van schaatsers.

Lees verder “081: Urk (H09)”

134: Lelystad (W22)

Het vuur moet blijven branden

De pallets op het kampvuur deden denken aan het Inferno dat polderloper Rijff aanrichtte in het observatorium in de winter van 2006.

De wintertocht van 2022 zal niet de geschiedenis ingaan als een tocht waar nog jaren over zal worden opgeschept. In tegenstelling tot de vele voorgaande uitgebreide en uitdagende arrangementen beperkten de polderlopers zich dit keer tot het hoogst minimale.

Lees verder “134: Lelystad (W22)”

133: Almere (H22)

Wandelen buiten de binnenstad van Almere

De polderlopers waanden zich in de Ardennen. Niets was minder waar: dit is de kasteelbrug van Almere.

Halverwege de tocht door Almere kreeg de fantasie greep op de polderlopers. Ze stonden te staren naar een niet afgemaakt kasteel. Een enorme betonnen vierkante toren met een dak dat slechts bestond uit gebinten. Daarnaast zagen ze twee ronde torenspitsen en daarom heen een hoge kasteelmuur. Polderloper Smits, voor deze tocht gepromoveerd tot excursieleider, legde uit dat het ooit de bedoeling van de gemeente Almere was om een “echt” kasteel te bouwen. Zodat de inwoners van deze stad ook een mooie plek zouden hebben om hun trouwfoto’s te laten maken.

Lees verder “133: Almere (H22)”

132: Kampen (Z22)

Slechts één handdruk verwijderd van Robert Morris

Polderlopers Vellinga en Faber staan binnen één meter van Bill uit New York, een van de leerlingen van Robert Morris, de geestelijk vader van het Observatorium.

Het was even wennen toen de zon opkwam tijdens de zomer van 2022. Terwijl Metz zich nog een keertje om wilde draaien in zijn slaapzak hoorde de polderlooppionier een vreemde taal. Hij ritste zijn tent open en keek argwanend het observatorium in. Polderloper Gerritsen wees hem erop dat er Amerikanen in het Observatorium waren. En niet zomaar Amerikanen. “Kunstenaars die les hebben gehad van Robert Morris.”

Lees verder “132: Kampen (Z22)”

131: Almere Buiten (L22)

Raveparty in de polder

Na een tocht van bijna veertig kilometer vanuit Almere Buiten bereikten de polderlopers het Observatorium. De volle maan scheen, de wind was hard en de wandelaars verheugden zich op het aanstaande pilsje rondom het kampvuur. Maar tot hun verrassing hoorden zij, behalve het zware gezoef van de windmolens, een onbekend maar dreunend donker geluid. Muziek?

Bij aankomst bij het Observatorium belandden de polderlopers volkomen onverwacht in een zogenaamde “Raveparty”.
Lees verder “131: Almere Buiten (L22)”

130: Roggebotsluis (W21)

Wandelen naar het hart van Flevoland

Polderloper Steenaart treedt na meer dan dertig jaar in de voetsporen van polderlooppionier Andriesse.

“Ik kan me nog goed herinneren dat we voor het eerst over de Elandweg liepen”, vertelt polderlooppionier Metz. “Daar stonden we dan op de Ketelmeerdijk. Beneden ons strekte de Elandweg zich uit voor twaalf majestueuze kilometers. Rechtdoor. Slechts één knikje.” Het was in de herfst van 1990 dat Metz en polderlooppionier Andriesse zich realiseerden door het ‘grootste kunstwerk ter wereld’ te lopen: Flevoland. Ruim dertig jaar later stond deze Elandweg voor het eerste weer in zijn geheel op het programma.

Lees verder “130: Roggebotsluis (W21)”

129: Wormerveer (H21)

Ind. Spec. Rest. Brandts

Brandts, polderplanner-voor-een-tocht, had niets teveel gezegd over de oer-Hollandse polders in zijn achtertuin tussen Wormerveer en Purmerend.

Voor de herfsttocht van 2021 werden de polderlopers uitgenodigd door Brandts, polderloper van de laatste generatie. Hij bood aan een poldertocht te organiseren in de omgeving van zijn woonplaats Purmerend en deze tocht te bekronen met een Indische rijsttafel van een niveau zoals de polderlopers dat niet zijn gewend bij hun gebruikelijke Chin. Ind. Spec. Rests in Flevoland.

Lees verder “129: Wormerveer (H21)”

128: Akkrum (Z21)

Jubileumtocht Vellinga vol hoogtepunten

Direct bij aanvang van het jubileum-arrangement ter gelegenheid van de 100ste poldertocht van Vellinga werd het feestvarken verrast met de overhandiging van een speciale Papieren PolderPost.

Poldertocht 128 gaat de geschiedenis in als de 100ste poldertocht waaraan polderplanner Vellinga deelnam. Gelukkig was polderplanner Vellinga gedurende de gehele zomertocht al in het zonnetje gezet want de echte zon liet het aan het begin van de zomer lelijk afweten. “Lang geleden hoor,” merkte  polderlooppionier Metz op, terwijl hij een stuk taart verorberde, “een dubbel min voor in de statistieken.” Toch zal poldertocht 128 voor Vellinga als een dubbelplus in zijn geheugen worden opgeslagen vanwege de vele aandacht die hem ten deel viel als jubilaris. 

Lees verder “128: Akkrum (Z21)”

127: Lelystad (L21)

Perceel P en andere nieuwe pareltjes in Lelystad

De polderlopers maken kennis met de zonnige kanten van Lelystad in de Landstrekenwijk.

Net als de wintertocht van 2020 ging de lentetocht van 2021 gebukt onder de coronaregels. Het was nog een graadje erger want de polderlopers hadden te maken met de avondklok. Voordeel daarentegen was de groepsgrootte. Die mocht van maximaal 2 dit keer uit vier ‘buiten sportende volwassenen’ bestaan van de demissionaire Mark & Hugo. De polderloperskernploeg bestond dit keer uit de vier polderlopers met de meeste poldertochten op hun palmares. Nochtans werd de positieve en enthousiaste inbreng van de laatste generatie polderlopers node gemist. Helaas… het was niet anders en hopelijk kan de zomertocht van 2021 weer als vanouds in een bredere samenstelling worden volbracht.

Lees verder “127: Lelystad (L21)”