119: Medemblik (L19)

Wandelen in de jaren dertig

Gelukkig is er sinds de jaren dertig niet veel veranderd rondom gemaal Lely. De polderlopers maakten een grandioze entree in deze oudste IJsselmeerpolder.

Wonderlijk dat de oudste IJsselmeerpolder nog niet eerder was bezocht door de polderlopers. Gelukkig bood de Tour de Polder uitkomst. Als negende provincie in deze reeks was het tijdens de lentetocht van 2019 de beurt aan Noord-Holland om als gastheer te mogen optreden voor de polderlopers.


De polderlopers konden geen weerstand bieden aan de verleidingen van snackbar La Hormiga in hartje Wieringerwerf teneinde met een goed gevulde maag aan de tocht te beginnen.
Nog niet eerder werd de Wieringermeerpolder aangedaan door de polderlopers.
Deze oudste polder leek volgens polderpionier Vellinga nog het meest op de Noordoostpolder.
Het hoogtepunt van Kreileroord was zonder meer de midden in het gezellige dorpscentrum gelegen ijsbaan. De polderlopers gingen pootje over naar de overkant.

Wieringerwerf had de eer Village Depart te zijn. Snackbar La Hormiga was horecatycoon Van der Valk in het bidbook te slim af geweest en mocht de verhongerde polderlopers voorzien van de nodige koolhydraten. Met een welgevulde maag doken de wandelaars de polder in. Klassieke lange rechte wegen, omzoomd met populieren en geflankeerd door karakteristieke jaren dertig boerderijen deed de Wieringermeer nog het meest denken aan de Noordoostpolder.
Polderplanner Gerritsen, niet toevallig ook inwoner van Noord-Holland, had goed voor zichzelf gezorgd en een route uitgestippeld die hem een paar zeldzame geocaches opleverde. Ondertussen genoot het echtpaar Kloosterman van het historische erfgoed aan de boorden van het IJsselmeer. Woonachtig in Almere zijn zij niet gewend aan bouwwerken die ouder zijn dan hooguit veertig jaar. Het oude treinstation, het gemaal Lely en de historische havenstad Medemblik konden dan ook op de nodige “oohs” en “aahs” rekenen van het sportieve stel.

Polderlopers Arjen (debutant) en Dieuwerke Kloosterman uit Almere zijn onder de indruk van zoveel historisch erfgoed aan de horizon.

Ting Kei

Ofschoon nummer 88 bij Danny Leung in Medemblik kikkerbilletjes beloofde, durfde geen van de polderlopers het aan dit gerecht te bestellen.

Danny Leung had de eer de polderlopers te mogen verrassen met een originele nummertje 88. Hierin was hij ruimschoots geslaagd. Helaas konden de ‘licht gepaneerde kikkerbilletjes met knoflook’ niet rekenen op veel enthousiasme bij de hongerige polderlopers. Niemand bestelde ‘Ting Kei’ maar des te meer polderlopers bestelden de Dame Blanche: de wandelaars hebben oog voor traditie tijdens deze tochten.

Verplaatsing

Het zegt veel over de zwaarte van de polderproloog getuige het geringe aantal polderlopers dat na 25 kilometer door de Wieringermeer nog puf had voor de finale in Lelystad. Polderpionier Metz was dan ook verbaasd slechts twee polderlopers aan te treffen in café Le Journal. Samen met Vellinga en Harte liep hij de laatste kilometers door het uitgestorven Lelystad. Beschenen door een prachtige volle maan was het niet moeilijk de kortste weg naar de finish te vinden.

Koffieman laat op zich wachten

Het scheelde niet veel of de polderlopers hadden de zonsopkomst zonder koffie moeten bekijken. Koffieman Vellinga had zich bij hoge uitzondering vergist in het tijdstip van de zonsopkomst.

Terwijl de zon moedige pogingen deed door de mist heen te breken maakte polderpionier Vellinga zich zorgen. IJsberend door de cirkel van het Observatorium en nerveus op zijn horloge kijkend moest hij vaststellen dat de koffieman verstek liet gaan. Voor het eerst sinds jaren leken de polderlopers de zon zonder bakje troost te moeten gaan begroeten. Net toen de wandelaars hun kamp op wilden gaan breken verscheen de koffieman in de cirkel. Met zijn vertrouwde mandje met thermosfles en kopjes. De opluchting was groot en de polderlopers duidden de koffieman het dan ook geenszins euvel dat hij zich vergist had in de tijd.

Een zeer overzichtelijk gezelschap kroop knus bij elkaar rondom het traditionele kampvuur ter afsluiting van weer een geslaagd polderavontuur.

etappe 9 tour de polder: noord-holland

Polderlopers
Statistieken
  • Polderproloog: Wieringerwerf – Medemblik (23 km)
  • Polderfinale: Lelystad – Observatorium (10 km)
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Temperatuur: 5 C
  • Wind: ZW3
  • Zonsopkomst: Plus
De drie polderlopers die uiteindelijk het Observatorium bereikten werden beloond met een degelijke ‘plus’.