Jos Witsenburg

Voor de eeuwigheid

De immer positieve polderloper Witsenburg die met een afgewogen leefstijl van plan is voor eeuwig polderloper te blijven. Hier zien we hem bij Jade City te Biddinghuizen tijdens de herfsttocht van 2013.

Een van de meest enthousiaste polderlopers van de laatste generatie is zonder twijfel polderloper Witsenburg. Zijn debuut in de lente van 2013 was een van de aller natste poldertochten ooit. Waar oudgedienden als Vellinga en Wormgoor af haakten of thuisbleven stapte hij zonder dralen de natte nacht in. De volgende morgen vond hij bij thuiskomst in Hilversum nog een verrassend aandenken aan zijn natte schoenen: een nog levende veldmuis had de hele barre tocht tussen de natte tenen van Witsenburg doorgebracht. Het tekent de man dat hij de eerst volgende tocht direct weer van de partij was. Hij had zelfs zijn vrouw weten te enthousiasmeren voor zijn nieuwe hobby.

Toekomst

Met de steeds regelmatiger wordende deelname van Witsenburg lijkt de traditie van het polderlopen trouwens voor eeuwig te zijn gewaarborgd. Witsenburg is namelijk van plan om 118 jaar oud te worden. Om die gezegende leeftijd te bereiken heeft hij zijn eetpatroon teruggebracht tot bijna ascetische proporties. Niet zelden kijken de andere polderlopers hem meelijwekkend aan wanneer hij weer een worteltje of nootje tevoorschijn tovert als vervanging van de warme maaltijd.

Polderbewoner

Naast eeuwige poldervaandeldrager is Witsenburg ook interessant als startplaats voor poldertochten. Samen met vrouw en kinderen is hij een van de weinige polderlopers die ook daadwerkelijk in de polder wil wonen. Even ten zuidoosten van Almere Haven staat zijn eigen gebouwde huis in de polder.


polderpalmares

17 poldertochten • 422 polderkilometers

136: Zomer 2023 Almere (13 km)

131: Lente 2022 Almere Buiten (40 km)

124: Zomer 2020 Kampen Zuid (15 km)

104: Zomer 2015 Bant (37 km)

099: Lente 2014 Nijkerk (64 km)

095: Lente 2013 Dronten (14 km)