Eelko Ubels

Polderloper op houtjes of sandalen

Winter 2007: Ubels tart de elementen op het ijs van Flevonice.

Onze wandelaar uit Moskou en Mokum debuteerde samen met Johan Weber tijdens de herfsttocht van 1996. Na een verblijf in de Russische hoofdstad voegde hij zich in de winter van 1999 voor de tweede maal bij de polderlopers. Het was duidelijk dat deze ijskoude tocht een hartverwarmende ervaring voor Ubels was. De jaren daarna dook hij even trouw als onregelmatig op in de polder.

Extremen

Ubels neemt tijdens de herfsttocht van 2009 de Polder Post Jubileum Cassette in ontvangst.

Ubels is een man van extremen: tijdens de reeds genoemde koudste tocht genoot hij evenveel als tijdens de allerheetste tocht. Beroemd is de foto waarop hij met polderpoedelaar Steenaart het verkoelende water van de Zuiderzee verkiest boven de verzengende hitte die als een klamme deken op het hete asfalt van de Houtribdijk lag.
Ook zijn dochter Marusha heeft inmiddels met het polderlopen kennis gemaakt maar of hiermee een derde generatie polderlopers is geboren valt te betwijfelen.
Ubels is een stille genieter die zich meestal ‘in burger’ in de polder meldt. In grote tegenstelling tot ware outdoor-lopers als Van Onna, Boerema of Faber, sloft Ubels flegmatiek op zijn sandaaltjes of zondagse schoenen door. Nooit hoor je hem klagen over de omstandigheden en als het lekker vriest verschijnt hij in een truitje met een vestje – dat hij niet dicht doet – op houten schaatsen op het ijs in Biddinghuizen: een kranige Hollandsche knaap zoals uit de tijd van de polderpioniers!


polderpalmares

Debuut: herfst 1996 • 29 poldertochten • 735 polderkilometers

128: Zomer 2021 Akkrum (12 km) / Lelystad (12 km)

124: Zomer 2020 Kampen Zuid (13 km)