121: Almere (H19)

De zingende Chinees

Even ten oosten van Almere Buiten genieten de polderlopers van de onvervalst rechte Lage Vaart.

Zelden werden de polderlopers zo verrast tijdens in een Chin. Ind. Spec. Rest. Na de verwarmde vochtige doekjes na afloop van de maaltijd waren de moe gelopen wandelaars al meer dan tevreden. Maar het werd nog beter: de stemming in restaurant New Town werd tot ongekende hoogte gestuwd door een zingende ober. En niet alleen de ober zong: de polderlopers deden gretig een duit in het karaoke-zakje. En terwijl op het grote plein in Almere Buiten de feestformatie Snollebollekes de menigte van links naar rechts liet hossen, deinden de polderlopers schouder aan schouder achter hun leeg gegeten borden ook van links naar rechts op de klanken van John Denvers “Country Road”.

Almere Buiten bleek over verrassende veel architectonische hoogstandjes te beschikken.
Debutant Brandts laat zijn voeten verzorgen door professioneel wandelaar Catsman.

Polderlopers houden doorgaans niet van feestjes als zodanig maar tijdens tocht 121 ging het dak eraf. De jarige debutant Lucy Nooren werd luid toegezongen en getrakteerd op ijs met bijpassend vuurwerkje. Nooren had deze tocht uitgekozen om haar 55ste verjaardag te vieren. Dit deed zij door nog twee andere debutanten mee te nemen naar Almere Buiten. Al vrij snel bleken deze nieuwelingen aansluiting te vinden bij de polderlopers die wederom goed vertegenwoordigd waren. Maar liefst 11 wandelaars liepen mee in de voorlaatste etappe van de Tour de Polder. Dit keer was de provincie Flevoland de gastheer en was de tocht uitgestippeld door polderloper Kloosterman, zelf al meer dan twintig jaar woonachtig in Almere Buiten.

Na een rondje Almere Buiten zijn de polderlopers wel toe aan een traktatie.

Vooroordelen

Een en al sfeer en gezelligheid bij de karaoke-Chinees in Almere Buiten.

De meeste inwoners van Almere Buiten beginnen er al niet eens meer aan om de vooroordelen over Almere te weerleggen. Vooroordelen die steevast gemaakt worden door mensen die zelf zelden in Almere zijn geweest. Laat staan er 15 kilometer hebben gewandeld. De polderlopers weten inmiddels dat het in Almere Buiten goed toeven is. Naast een uitstekende Chinees heeft deze kern van Almere ruim opgezette woonwijken met veel water, groen en originele architectuur. Buitenwijken in steden als Zwolle, Utrecht, Gouda of Zoetermeer zouden er jaloers van worden. En naast al dit moois ligt ook nog eens een van ’s lands grootste natuurreservaten: de Oostvaardersplassen. Bijna hadden de polderlopers tevreden met een startpilsje in de hand vanaf het uitkijkpunt bij het bezoekerscentrum van het fenomenale uitzicht over onze vaderlandse steppe kunnen genieten. Helaas was de vijf al in de klok. Dat betekende voor de uitbater in dit geval sluitingstijd…

Runderweg

Polderloop-debutanten Nooren en Brandts vallen met hun neus in de boter: meer dan vijf kilometer rechtdoor lopen op de Runderweg ten oosten van Lelystad gaven hen een prima indruk van het polderlopen.

Polderplanner Vellinga, net terug van een vijf weekse wandeltocht door Frankrijk, gaf dit keer de navigatie van café Le Journal naar het Observatorium uit handen aan polderlopers Metz en Steenaart. Na de afgelopen tien keer blind achter de grote leider aan te zijn gelopen door nachtelijk Lelystad kozen zij deze elfde keer, zonder het te weten, voor een nog niet eerder gelopen route. Na wat gezigzag door de, bij Almere Buiten vergeleken, fantasieloze jaren tachtig nieuwbouw van Lelystad kwamen de polderlopers uit op de Runderweg. Voor de drie debutanten was dit een uitgelezen mogelijkheid om bijna tien kilometer te kunnen polderlopen zoals het polderlopen destijds was uitgevonden: in het donker over lange kaarsrechte wegen.

Ondanks het miezerbuitje verpozen de polderlopers nog even rondom het kampvuur.

Feestneus Noorden trakteerde in het observatorium op een knapperend vuurtje. Gezeten onder paraplu’s luisterden de polderlopers naar de gezellig neertikkende regen om na een klein uurtje de slaapzak op te zoeken. De volgende morgen bleef het droog maar grijs aan de horizon en kon de herfst van 2019 met een ‘min’ de statistieken in.

etappe 11 tour de polder: flevoland

Polderlopers
Statistieken
  • Almere Buiten 16 km
  • Lelystad 12 km
  • Koffieman:
    Theun Vellinga
  • Temperatuur: 12 C
  • Wind: ZW2
  • Zonsopkomst: Min
De nacht beloofde al niet veel goeds en de zonsopkomst ging dit keer dan ook schuil achter een dikke laag bewolking.