098 Urk (W13)

Hai Li slechter dan Gordon

Polderloper Wormgoor lacht hier nog… ze heeft net opgeschept en moet nog gaan eten…

Polderlopers staan niet bekend als fijnproevers. Een bal gehakt, een plate schnittzel maar nog liever een oud-Hollandsche Chinees gaan er wel in ter voorbereiding op een stevige wandeling. Zeker toen zanger Gordon vlak voor de winter van 2013 de Chinezen op de hak nam met zijn opmerking ‘nummel vielendeltig met lijst?’ vonden de polderlopers dat ze het op moesten nemen voor de Chinezen. Vandaar de keuze voor de Chinees die bij de polderlopers de slechtste reputatie had: Hai Li op Urk. Reeds verschillende keren hadden de polderlopers hier, zelfs voor polderloop-begrippen, matig tot slecht gegeten. Hier viel dus, volgens de logica van polderloper Metz, de meeste winst te behalen. ‘Veel slechter kon het toch niet worden.’

De presentatie van de gerechten bij Hai Li kon de vergelijking met de gaarkeukens op het voormalige werkeiland met glans doorstaan.

De nummer 39 die tijdens de wintertocht van 2013 werd geserveerd in het met Tl-lampen energie-zuinig verlichtte restaurant, sloeg echter alle verwachtingen. Gelukkig stond er een klein karafje ketjap op tafel waarmee de smakeloze hap bami nog enige smaak gegeven kon worden. Tussen de vette glimmende bami-slierten door had Hai Li een paar garnalen tussen de doperwtjes verstopt. Ook was er nog een bruine, ietwat taai substantie waarneembaar. ‘Een echt mondvermaakje,’ noteerde onze culinair recensent met gevoel voor understatement. Samen met het papieren servetje en de oploskoffie na afloop, hoeft Hai Li voorlopig nog niet te vrezen voor een ster en de bijbehorende allures. Ook het klassieke toetje ‘dame blanche’ bleek bij Hai Li niet veilig. In plaats van warme chocoladesaus verraste de Urker gastronoom zijn trouwe klanten met een obscuur caramelsausje. Alles te samen ruim voldoende voor een dikke onvoldoende.

Dat de polderlopers teleurgesteld waren over hun diner is nog tot daar aan toe. Zij zoeken het immers zelf op én waren gezien hun ervaringen, gewaarschuwd. Wat veel meer te denken geeft is het gegeven dat deze Chinees nu al meer dan tien jaar floreert op het voormalige eiland. Het zegt veel, zo niet alles over de smaak van de Urker bevolking.

Na een matige Chinees hield de zon het de volgende ochtend ook voor gezien.
Polderlopers
Statistieken
  • Route: (20 km) Urk, Zuidermeerdijk, Ketelbrug, IJsselmeerdijk, Klokbekerweg, Swifterringweg, Observatorium
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Temperatuur: 3 C
  • Wind: ZW4
  • Zonsopkomst: min