Hai Li (Urk)

Vergane glorie

Polderloper Wormgoor lachend aan tafel bij Chin. Ind. Spec. Rest. Hai Li op Urk. Dat kan maar één ding betekenen: er moet nog gegeten worden.

Tot 2015 bezochten de polderlopers vaak maar met steeds meer grotere weerzin Chin. Ind. Spec. Rest. Hai Li aan de haven op Urk. “Vooral op zondag was het hier genieten”, herinnert polderlopers Steenaart zich. “Nagenoeg alle horeca is dan gesloten. De alcoholisten van Urk moesten hun toevlucht nemen tot het afhaalloket van de Chinees. Terwijl ze aan de bar geduldig op hun afhaalmaaltijd aan het wachten waren, tikten ze hier het ene na het andere biertje weg.”

Tijdens de herfst van 2009 verraste de chef van Hai Li de polderlopers met een verpletterende 88.

Hai Li had een uitgesproken reputatie. Polderloper Wormgoor dreigde al eens “wel een patatje te gaan halen” bij het vooruitzicht hier aan de moeten schuiven. Maar de polderlopers houden van traditie en bleven dit restaurant trouw.
Een Chinees restaurant waarbij vooral de toevoeging ‘Spec.’ op de nodige verbazing kon rekenen. Een klassieker als de Dame Blanche werd door de chef van Hai Li “met een wel heel eigen interpretatie” op tafel gezet voor de neuzen van verbouwereerde polderlopers. Sinds 2015 behoort dit restaurant tot de vergetelheid. Gelukkig hebben de polderlopers er veel blijvende herinneringen aan. “Vergeet Hendrik de tegelzetter niet”, voegt Steenaart er nog aan toe, “ongelofelijk hoeveel bier die gast weg tikte in korte tijd!”


Sinds 2015 is “Storm” gevestigd op de plek waar eens Chin. Ind. Spec. Rest. Hai Li de polderlopers trakteerde op onvergetelijke culinaire creaties. De typisch Kantonese architectuur is gelukkig met smaak gecombineerd met de eigentijdse “Beach-look” van “Storm” zodat dit stukje Chinese geschiedenis blijvend onderdeel uitmaakt van de rijke Urker cultuurhistorie.
Oosthavenkade, Urk

124: Zomer 2020
081: Herfst 2009