126: Lelystad (W20 )

Geheime poldertocht

De Edelhertweg biedt de polderlopers een sfeervol verlicht decor in de donkere dagen voor kerst.

Maximale groepsgrootte

‘Kon je het niet laten?’ Toen polderlooppionier Metz maandagmorgen 21 december zijn tent uit kroop was belangstellende Harte de eerste die hij zag. Er waren overigens veel verschillende belangstellenden afgekomen op de winterzonnewende van 2020. Voor veel mensen een van de weinige uitjes die voldeden aan de aangescherpte coronaregels van Mark & Hugo.

Polderlopers Steenaart en Metz passeren het viaduct over de A6. Ook tijdens de 126e poldertocht werden er weer nieuwe stukken asfalt toegevoegd aan het repertoire.

Opvallend veel belangstelling

Naast de kernploeg van de polderlopers waren er nog vele andere belangstellenden op de zonsopkomst van de winter van 2020 afgekomen.
De stemming zit er weer goed in en polderlooppionier Metz is zichtbaar tevreden over zijn bijdrage aan de sfeer.

Een paar gezinnen met opgroeiende pubers die het online-leren wilden afwisselen met aanschouwend onderwijs in de buitenlucht. En toch ook een paar doorgewinterde polderlopers van het eerste uur. Ofschoon Metz geen ‘officiële’ poldertocht had georganiseerd was hij zelf wel van de partij. Samen met polderplanner Vellinga voldeed hij aan de maximale groepsgrootte van 2. ‘We wilden niet de randjes van de regelgeving opzoeken.’ Maar na 125 waarnemingen op rij konden de twee polderlopers het niet over hun hart verkrijgen de 126e zonsopkomst te laten schieten.

Ook polderlopers Steenaart en Wormgoor hadden de stoute schoenen aangetrokken. ‘Het observatorium is immers openbaar terrein’ aldus Steenaart. Op gepaste afstand begeleidden zij de andere twee polderlopers. En zo kon het gebeuren dat er twee groepen van twee polderlopers op de schemerige namiddag van zondag 20 december een poldertochtje liepen.

Polderloper Steenaart opent verwachtingsvol zijn bakje afhaalchinees.

Chinees to go

Vanzelfsprekend was Chin. Ind. Spec. Rest. Hai Yan Palace weer hofleverancier met een bekende nummer 88. ‘De derde keer dit jaar. Dus de Fu Yong Hai met garnalen kwamen mij bekend voor’, aldus Metz die gebruikmaakte van de Chin. Ind. Spec. Rest. To Go service. En natuurlijk was ook de koffieman weer aanwezig. Fris geknipt, nog net voor de lockdown, en met een uiterst bescheiden mandje dit keer. Het is te hopen dat de lentetocht van 2021 weer ‘georganiseerd’ kan worden want het deed polderlooppionier Metz wel pijn om de trouwe polderlopers te moeten teleurstellen en ‘stiekem’ deze poldertocht te lopen. Want het polderlopen is inmiddels een virus dat zich de laatste seizoenen snel heeft verspreid onder een steeds groter wordende schare polderlopers.

De zonsopkomst van de wintertocht van 2020 gaat met een dikke dubbelplus de statistieken van polderplanner Vellinga in.
Tevreden keert polderloper Steenaart huiswaarts: hij had deze bescheiden poldertocht niet willen missen.
Polderlopers

Maarten Metz
Sjoerd Steenaart
Lourens Vellinga
Wilma Wormgoor

Statistieken
  • Route: (15 km) Bijltocht, Swifterringvaart, Oostervaart, Runderweg en Swifterringweg
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Belangstellende: Niels Harte
  • Temperatuur: 5 C
  • Wind: ZW2
  • Zonsopkomst: ++