032 Dronten (Z97)

Sunsation onder de paraplu

Polderlopers Pollmann en Metz onder de polderparaplu.

Voor het eerst in een-en-dertig seizoenen zagen Andriesse en Metz af van een poldertocht. De vrijdagavond ervoor had Metz een bruiloft in de omgeving van Veenendaal die tot in de kleine uurtjes zou duren. Met een kop koffie en een krentenbol achter de kiezen reed hij samen met zijn vrouw en Andriesse ’s nachts per auto naar het Observatorium.

Ondertussen liep, onder aanvoering van Vellinga, een groep polderlopers vanuit Dronten naar het Observatorium. Daar aangekomen wachtte hen een culturele verrassing op de nuchtere maag. Onder de gestaag neervallende regen werd in de binnenring van het Observatorium de kunstmanifestatie Sunsation opgevoerd. Een verschijnsel waarmee Andriesse en Metz al eerder hadden kennis gemaakt. Ook de vorige keer dat Sunsation samenviel met een echte zonnewende had het onbarmhartig geregend.

Onder een bewolkte hemel luisteren vele bezoekers van Sunsation naar de dichter Remco Campert.

Zwaarmoedige poëzie

Sunsation is geïnspireerd op de zonnewende. Om zoveel mogelijk publiek te trekken houden de organisatoren zich echter niet strak aan de data uit de Enkhuizer Almanak. Sunsation wordt gehouden op de zaterdagochtend die het dichtst in de buurt valt van de zomerwende. Omdat de seizoenen zich niets van agenda’s aantrekken, komt het zelden voor dat Sunsation op het daartoe geëigende tijdstip wordt gehouden. In 1997 had de organisatie wel dit geluk. Als gevolg van zwaar filosofische en zwaarmoedige gedichten en voordrachten, hield de zon zich die ochtend schuil achter de regenwolken.

Polderlopers
Statistieken
 • Route:
  Dronten – Observatorium (16 km)
 • Belangstellenden:
  Jelle Andriesse
  Karin de Graaff
  Maarten Metz
 • Temperatuur: 13 C
 • Wind: ZW 4
 • Zonsopkomst: – –