106 Elburg (W15)

Mr 100

Ter gelegenheid van de 100ste poldertocht van polderlooppionier Metz trakteert de koffieman op taart!

De wintertocht van 2015 gaat de boeken in als een van de natste en warmste wintertochten. Een snoeiharde westenwind gecombineerd met gestage regen bezorgden de dappere polderlopers een kletsnat pak bij binnenkomst in Biddinghuizen. Ofschoon de plaatselijke bevolking de straten hartstochtelijk versierd had met kerstverlichting was de aankomst van de polderlopers geen feestelijke aangelegenheid. Terwijl de Albert Hein haar deuren sloot glipten de nat geregende wandelaars bij Jade City naar binnen om op te drogen.

Metz en Steenaart starten de poldertocht met een vers visje in Elburg.

Lekker uitwaaien

In afwachting van het hoofdgerecht stilt Steenaart zijn trek met wat knapperige kroepoek bij Chin. Ind. Spec. Rest. Jade City in Biddinghuizen.

Na weer een buitengewoon geslaagde nr 88 (“Met satésaus of sambal kun je er best nog wel wat smaak aangeven”, adviseerde Van Onna) vervolgden de polderlopers hun tocht. De straffe zuidwester wind blies de natte broeken droog en geheel verkwikt bereikten de mannen hun bestemming. Na een goed gesprek rondom een beschaafd vuurtje schoven de vermoeide wandelaars lekker opgewarmd hun tenten in.

De achterbak van de bolide van Vellinga geeft een interessante shortlist voor een standaard poldertocht. Het zakje nootjes vormt de kers op de taart!

Mr. 100

“Nieuwe kopjes?” was het eerste dat polderpionier Metz opmerkte toen koffieman Vellinga bij zonsopkomst de mokken inschonk. Toen Metz de mokken wat beter bekeek zag hij een speciaal ontworpen jubileum-logo ter gelegenheid van zijn 100ste poldertocht. Polderstatisticus Vellinga had 2930 polderkilometers geteld en maar liefst 22 perfecte zonsopkomsten. Metz was aangenaam verrast maar zichtbaar in zijn sas met deze attenties. Om de feestvreugde compleet te maken arriveerde ook nog zijn vrouw met haar trouwe viervoeter Fikkie. Ondanks dat de winter van 2015 nog niet eerder zo wam was begonnen kon Metz het niet nalaten de voorzitter van de Friesche Elfsteden, Wiebe Wieling, te citeren met de opmerking dat “de volgende Elfstedentocht vandaag weer een dag dichterbij is gekomen”.

Statistieken
  • Route: (32 km), Elburg, Flevoweg, Spijkweg, Spijkbos, Bremerbergweg, Biddinghuizen, Jade City, Swifterweg, Lisdoddeweg, Lisdoddepad, Dronterweg, Swifterringweg
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Belangstellenden: Oane de Hoop, Karin de Graaff
  • Temperatuur: 10 °C
  • Wind: ZW 6
  • Zonsopkomst: –