107 Amsterdam (L16)

Poldertocht XL

Een zeldzaam beeld: polderlopers in een huiskamer. Het betrof de huiskamer van Ad Snelderwaard, onbezoldigd koffieman en route in hartje Amsterdam.

“Hoe groter de afstand, hoe meer deelnemers”, merkte polderplanner Vellinga op bij de start van de lentetocht van 2016. Voor de eerste keer in de geschiedenis was het Amsterdam gelukt de start van een poldertocht naar zich toe te trekken. Na de Tour de France in Utrecht en de Giro in Apeldoorn kon de hoofdstad natuurlijk niet achter blijven in de prestigestrijd om sportieve evenementen.

Debutanten

Een van de vele debutanten tijdens deze monstertocht bleek een blijvertje: Wanda Catsman weet als professioneel wandelaar de poldertochten op waarde te schatten.

Aan de start op station Amsterdam Centraal stonden verschillende debutanten: voor de ‘vitaliteitstrainers’ Chiu en Bussink was het eerste deel van de poldertocht (een slordige 35 kilometer naar Almere Haven) een ideale gelegenheid kennis te maken met het fenomeen polderlopen. “Ik zal er nog héél lang aan terug denken”, besloot een tevreden maar moegestreden Chiu bij aankomst in Almere Haven terwijl hij met veel zorg en toewijding door debutante Bussink van zijn schoeisel werd verlost.
Ook voor pensionado Gerritsen uit Beverwijk was dit arrangement hét moment om te debuteren. “Ik had al vaak getwijfeld over deelname. Deze route langs de voormalige Zuiderzee was te mooi om te laten schieten” aldus de krasse ex-ICT-er die na de 35 kilometer nog eventjes op het fietsje naar zijn ‘pied à terre’ in Putten pedaleerde. “Lekker even de spiertjes weer los fietsen”

Koffieman

Naast de debuterende polderlopers maakten we ook kennis met een debuterende koffieman. Routemaker en fotograaf Snelderwaard bood de polderlopers koffie aan toen hij hoorde dat de route zowat langs zijn voordeur liep. Hij kon niet vermoeden dat het polderlopen anno 2016 zo’n vlucht had genomen. De totaal overrompelde Snelderwaard had amper genoeg kopjes in huis voor de 14 gasten en prees zich gelukkig dat polderloopster Wormgoor de afwas deed.

Nieuwe uitzichten

De route vanuit Amsterdam bood de polderlopers vele nieuwe wegen en uitzichten. Allereerst werd van het uitzicht vanuit de IJtoren genoten bij routemaker Goudriaan. Na de reeds genoemde koffie trokken de polderlopers echt de polder in. Langs Vinexwijk IJburg ging het over de Zuiderzeedijk naar het oosten. Pampus kwam in zicht en het machtige Muiderslot vormde het hoogtepunt van de eerste dag van het arrangement.

Chinees Indisch Restaurant Oriënt in Lelystad was het tweede restaurant tijdens de tocht en bleek een voltreffer. “We bleven hier letterlijk plakken” aldus een opgetogen kenner Steenaart.Na een voortreffelijke Chinees in Almere Haven en een comfortabele nachtrust in De Groene Kathedraal troffen de polderlopers de tweede dag opnieuw debutanten. Catsman en Harte, beide fervente ‘meelopers’ waren naar Almere Haven gekomen voor hun eerste poldertocht. Polderloopster Wormgoor had vooraf hoge verwachtingen van Catsman. “Hier gaan we nog veel plezier aan beleven” was dan ook haar conclusie. Wormgoor lijkt haar opvolging al geregeld te hebben maar wenst zelf zeker niet afgeschreven te worden. Gezien de vele deelnemers zinspeelt polderplanner Vellinga voor een volgende tocht op een nóg extremer arrangement. “Na Amsterdam kan Utrecht, Rotterdam of Den Haag niet achterblijven” besloot hij dan ook ambitieus. Het is nu afwachten welke wethouder de handschoen opneemt…

Polderlopers


Shanna Bussink
Chi Chiu
Wanda Catsman
Frank Flippo
Arthur Gerritsen
Christa Hoogenveen
Niels Harte
Maarten Metz
Mari Smits
Sjoerd Steenaart
Lourens Vellinga
Jos Witsenburg
Wilma Wormgoor

Ook voor polderlooppionier Metz gingen de kilometers tellen.
Statistieken

  • Route: 73 km Station Amsterdam, Oostelijk Havengebied, Zeeburgerdijk, Zuiderzeeweg, Diemerzeedijk, Jan Kerstenpad, Muiden, Noordpolderweg, Muiderberg, Hollandse Brug, Gooimeerdijk West, Almere Haven, Waterlandseweg, Groene Kathedraal, Kievitsweg, Ibisweg, Knardijk, Torenvalkweg, Lelystad, Binnenhavenweg, Steenstraat, Edelhertweg, Swifterringweg
  • Belangstellenden: Gerard Goudriaan, Marc Hogenkamp
  • Koffiemannen: Theun Vellinga en Ad Snelderwaard
  • Temperatuur: 5 °C
  • Wind: NW 3
  • Zonsopkomst –