Oriënt (Lelystad)

Chinezen buiten de binnenstad

Al wandelend buiten de binnenstad van Lelystad kun je zomaar stuiten op het sfeervolle restaurant Oriënt in de Voorstraat.

In zes jaar kan er veel veranderen. Oriënt in 2016 een van de vele restaurants die de polderlopers slechts één keer hadden bezocht. De recensie van polderloper Steenaart was destijds lovend: “We hadden zelfs moeite om hier weer weg te komen: we bleven gewoon plakken aan de vloer.” Dat moet gezegd: de hygiëne in restaurant Oriënt was zeker niet hun belangrijkste speerpunt. Aan de andere kant dient hier wel aan worden toegevoegd dat de polderlopers hier in tegenstelling tot andere restaurants, een kijkje in de keuken mochten nemen. “Om naar het toilet te kunnen moest je door de keuken. Daarbij moest je voorzichtig lopen want de vloer was spekglad,” herinnert Steenaart zich geamuseerd. “Maar wat me vooral bij blijft was de bijzonder vrolijke en service gerichte bediening en een serveerster die belangstelling toonde voor haar klanten. Chapeau!”
Tot slot verdiende Oriënt een pluim vanwege haar pretentieloosheid. Niks geen ‘specialiteiten’, nee gewoon Chin. Ind. Rest. Dat sprak de polderlopers aan.

Afhaalcentrum

De polderlopers vulden met hun bezoek het complete Afhaalcentrum Oriënt.

In 2022 bezochten de polderlopers dit restaurant voor de tweede keer. Wandelend uit Almere Buiten hadden de polderlopers na 28 kilometer wel zin in een lekker biertje om vervolgens onderuit te kunnen zakken achter een welgevulde dis.
Helaas moesten zij vaststellen dat ook de vooruitgang bij Oriënt zijn sporen had nagelaten. De uitbater had vastgesteld dat slechts weinig klanten de moeite nog namen om echt te komen tafelen. Veel liever nemen de Lelystedelingen hun bakjes Chinees mee naar hun gezellige huizen om ze daar al zittend voor de buis zwijgend leeg te lepelen. Daarom had Oriënt ervoor gekozen het restaurantgedeelte om te toveren in een ruimte die wat betreft gezelligheid de wachtkamer van een tandarts met glans wist te doorstaan. Ook werd bezuinigd op de drankvergunning zodat polderpilsliefhebbers Vellinga en Metz zich moesten verlagen om als ware alcoholisten hun biertje buiten te nuttigen. Uit een in een papieren zakje verborgen blikje.


Chinees Indisch Restaurant Orient, Voorstraat 477a, Lelystad, reserveren: 0320 – 250 828

107 Lente 2016

131 Lente 2022