008: Urk (Z91)

Te laat bij perfecte zonsopkomst

Het uitstapje in Zuidelijk Flevoland (lente 1991) was de polderlopers goed bevallen. Reden genoeg om de provincie Flevoland verder te verkennen en ook eens in de Noordoostpolder te gaan kijken. Het eiland Urk lag voor de hand en bleek bovendien het eindpunt van buslijn 141 vanuit Kampen.

Op Urk maakten de deelnemers kennis met de Willem Barentsz, een café dat later een prominente plaats in de geschiedenis van de poldertochten zou krijgen. Een traditie was de tocht naar het Observatorium inmiddels al geworden. Natuurlijk was het voornaamste doel van Andriesse en Metz nog steeds de zonsopkomst maar de tochten er naar toe waren de afgelopen twee jaar minstens even interessant gebleken.

afslag gemist

Het zag er die zomernacht in 1991 trouwens absoluut niet naar uit dat de zon stralend op zou komen. De hele nacht kwam de regen met bakken naar beneden. Gewapend met paraplu’s wandelden de deelnemers langs de IJsselmeerdijk richting de al van ver zichtbare rode lichten van de Flevocentrale. Daar aangekomen constateerden Andriesse en Metz op de kaart dat ze een kilometer te ver waren doorgelopen. Die extra meters kwamen hen duur te staan…
Met nog ongeveer twee kilometer voor de boeg zagen de polderlopers plotseling de hemel opentrekken. De bewolking verdween en als een gloeiende bal schoof de zon duidelijk zichtbaar vanachter de horizon omhoog. Een perfecte zonsopkomst.
Alleen waren ze nog lang niet in het Observatorium. Andriesse en Metz keken elkaar verwijtend aan.

Polderlopers
Statistieken
  • Route (26 km): Urk, café Willem Barentsz, Zuidermeerdijk, Ketelbrug, Flevocentrale, Klokbekerweg, Swifterringweg
  • Temperatuur: 6 C
  • Wind: Z3
  • Zonsopkomst*: ++
    *: waarschijnlijk…