003: Arnhem (L90)

Monstertocht op de fiets

Breeduit waaierend over de Larserringweg trotseert het polderpeloton de harde tegenwind.

Wie er op het idee kwam om vanuit Arnhem naar het Observatorium te fietsen is onduidelijk. Wel was duidelijk dat de deelnemers geen flauw idee hadden van de afstand. Over de Veluwe naar Harderwijk en van daaruit door de polder naar Lelystad bleek ruim honderd kilometer te zijn. Zelfs de in landkaarten geïnteresseerde Andriesse en Metz hadden hier niet bij stil gestaan.

Slaapzak

Vrolijke gezichten bij het polderpeloton ondanks de frisse ochtend en het ontbreken van een zonnetje.

Nadat ’s avonds uit Arnhem was vertrokken bereikte de toch behoorlijk omvangrijke groep enthousiastelingen het Observatorium ver na middernacht. De tenten werden opgezet en een kleumende en vermoeide Pauline Dijkstra constateerde toen dat zij geen slaapzak bij zich had. De volgende ochtend, na een bewolkte zonsopkomst, kon ze zich gelukkig weer warm fietsen.

Versnelling

Versnelling Voor de terugweg werd nagenoeg de hele dag uitgetrokken want pas aan het eind van de middag werd Arnhem bereikt. Met name Bart van der Mark bleek het op de vele heuvels op de Veluwe zwaar te hebben gehad omdat zijn fiets met versnellingen slechts alleen in de zwaarste versnelling functioneerde.

Metz fietste nog even door naar zijn grote zus in het Nijmeegse Hatert om die avond op televisie PSV te zien verliezen van Bayern Munchen. Zo heb je nog wat aan de dag.

Polderpeloton
Statistieken
  • Route (162 km): Arnhem Parkstraat, Harderwijk, Ganzenweg, Futenweg, Harderringweg, Rietweg, Larserringweg, Dronterweg, Swifterringweg en weer terug…
  • Temperatuur: 11 C
  • Wind: ZW4
  • Zonsopkomst: –
Daar waar de zon aan de horizon op had moeten komen, bleef het die vroege maartse morgen in 1990 grijs.