015: Emmeloord (L93)

Poldertocht ongeschikt voor verdienmodel

Polderloper Metz probeert zijn zus Margriet Metz als polderbelangstellende uit te leggen wat er nu zo bijzonder is aan het bijwonen van een zonnewende in het Observatorium.

Na Urk was Emmeloord pas de tweede echte kennismaking met de Noordoostpolder. Een polder waar het ideaalbeeld uit de jaren vijftig is bevroren in rood bakstenen dorpen met evenveel kerken als zuilen. Vanuit Emmeloord bereikten Andriesse en Metz het dorp Nagele. Een dorp dat destijds met bijzonder veel idealisme door ‘moderne’ architecten was ontworpen. Platte daken, dat was het unieke verkooppunt toen deze plaats in 1962 werd opgeleverd. Veel van dit dorp kregen Andriesse en Metz niet mee. Tijdens een korte pauze tegenover restaurant ‘Schokkererf’ discussieerden ze vooral over de buiging van de letter ‘V’ die Metz als onderdeel van een logo had ontworpen. Een logo voor het bedrijf ‘De Vervoering’ waarvoor Andriesse destijds tijdelijk en zijdelings werkzaam was.

De Vervoering

Dit bedrijf organiseerde survivaltochten waarbij van tevoren veel maar niet alles zeker was. Een tocht kòn anders aflopen dan in de folder beschreven werd. Hiermee onderscheidde het bedrijf zich van collega’s die ook wel brood zagen in het organiseren van personeelsuitjes met tarieven van reorganisatie-sessies. Andriesse en Metz realiseerden zich dat wandelingen naar het Observatorium geen lucratieve initiatieven zouden zijn. De kans op slagen, een goede zonsopkomst, was immers uiterst gering. Dit aanbod zou niet aantrekkelijk genoeg zijn om meutes overspannen bankmanagers ’s nachts op sleeptouw te nemen. De mooie zon die ze die ochtend zagen deed daar niets aan af.

Statistieken
  • Emmeloord – Observatorium (27 km): Nagelerweg, Nagele, Havenweg, Ketelmeerweg, Ketelbrug, Beverweg, Swifterbant, Swifterringweg
  • Belangstellenden:
    Robert Hager
    Margriet Metz
  • Temperatuur: 1 C
  • Wind: ZW 3
  • Zonsopkomst: ++