022: Elburg (W94)

Beste zonsopkomst aller tijden

Polderbelangstellende Gruben (geheel) rechts informeert naar de belevenissen van de polderlopers.

In gezelschap van priesterstudent Henri ten have ging het in rap tempo van Elburg naar het Observatorium. Ten Have wilde de volgens hem zeer suspecte en naar oprecht heidendom neigende belangstelling van zijn vrienden voor zonnewendes wel eens aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpen.

Polderlopers door politie aangehouden

Nadat de zon eenmaal was opgekomen werd het nog veel mooier in de polder.

Andriesse had voor deze wintertocht uitgepakt met moderne documentatietechnieken. Op zijn schouder torste hij een videocamera de polder in. Tijdens de voorspoedige tocht waren de wandelaars op de kruising van de Biddingweg met de Rietweg even gaan zitten voor een korte pauze. Andriesse legde dit minutieus vast en filmde ook de naderende auto. Toen deze dichtbij was zagen de wandelaars dat het een politewagen was. Niet eerder hadden de polderlopers tijdens hun vele nachtelijke omzwervingen in de polder zich in de belangstelling van de sterke arm mogen verheugen. Drie mannen middenin de polder, waarvan eentje aan het filmen was, hadden de zichtbaar verveelde agenten nieuwsgierig gemaakt.
‘Aan de wandel heren?’ staken ze van wal. Onze polderlopers legden wat vaag de reden van hun aanwezigheid uit aan de verbouwereerde agenten. Ja, het Observatorium kenden ze wel. En dat het morgen winter zou worden wisten ze ook nog wel. Maar dat je dan ’s nachts van Elburg naar Lelystad gaat wandelen vonden ze wel opmerkelijk. Wellicht gaf de rustgevende uitstraling van priesterstudent Ten Have de agenten de overtuiging dat het hier niet om psychisch gestoorden ging maar om degelijke mannen van stavast. De pannenkoek die Metz hen aanbood werd vriendelijk afgeslagen en de wandelaars werd nog veel wandelplezier en een goede zonsopkomst gewenst.

De nacht bleef kraakhelder en onbewolkt. Op de Elandweg kleurde de lucht langzaam van paars naar donkerblauw. In het Observatorium aangekomen kon Andriesse dan ook staande op de houten palissade een vlekkeloze zonsopkomst filmen.

Polderlopers
Statistieken
 • Elburg – Observatorium (26 km):
  Elburg, Oldebroekerweg, Biddinghuizen, Swifterweg, Biddingweg, Elandweg, Swifterringweg
 • Belangstellenden:
  Gunter Gruben
  Bart van der Mark
 • Temperatuur: -2 C
 • Wind: W1
 • Zonsopkomst: ++
De winter van 1994 bracht de polderlopers de tot dan toe allermooiste zonsopkomst.