Yuan (Lelystad)

Spiritueel genieten

Vrolijke gezichten rondom de dis bij Yuan in Lelystad. Let ook op de subtiele kerstversiering en verlichting, wintertocht 2022.

Verstopt in de galerij van het winkelcentrum waren de polderlopers al vele malen langs Chinees Vegetarisch Restaurant Yuan gelopen zonder acht te slaan op deze vreemde eend in de bijt. Dankzij een tip van polderloper Smits werd er tijdens de wintertocht van 2022 voor het eerst aangeklopt op de deur van dit gastvrije etablissement.


De vegetarische sateh kon de polderlopers bekoren. “Er zaten zelfs stukjes pinda in!”

Er was, zoals gewoonlijk, ruimte genoeg. De serene stilte bleek een voorbode voor een Chinees met een spiritueel tintje. Geen Oriëntaals rechtenvrij getingeltangel uit de luidsprekers. En ook geen bier. Het kostte polderloper Metz de nodige tijd en moeite om deze indrukken een plekje te geven. In plaats van aan zijn eerste impuls gehoor te geven en direct zijn stoel met een ferme beweging naar achter te schuiven, op te staan en zijn heil te zoek bij de om de hoek gelegen Tasty Wok, bleef hij verbouwereerd zitten. Zijn in beton gegoten wereldbeeld was duildeijk nog niet ingesteld op deze authentieke keuken. “Kijk, dan bén je al vegetarisch. Dat is nog tot daar aan toe maar dan hoef je het leven toch niet onnodig nóg schraler te maken door geen bier te schenken.”
“Zelfs geen aquarium,” stelde Steenaart geïnteresseerd vast, “dat krijg je met vegetariërs, die vinden dat natuurlijk dierenmishandeling.” Steenaart schonk zichzelf een lekker kopje thee in terwijl zijn tafelgenoot Metz met een lang gezicht een nul punt nul biertje achterover sloeg.

Tofu-toppers

Ondanks het ontbreken van vlees op de menukaart, konden de polderlopers kiezen uit meer dan honderd tofu-variaties. Dat kon polderloper Harte er niet van weerhouden vast te houden aan zijn vaste recept: vegetarische tjaptoi. Metz sloeg het van een afstandje schamper gade. “Heb je als vegetariër een keertje wat te kiezen en dan blijf je toch bij het oude vertrouwde.” Nee, neem dan polderloper Wormgoor. Zij was bijzonder te spreken over haar gefrituurde oesterzwammen. “Zoiets heb ik nog nooit eerder gegeten!” Erkende Chinees-kenners Steenaart en Metz moesten nadat ze hun borden hadden leeggegeten toegeven dat “het lijkt of er echt gekookt is hier”. “Ik proefde knapperige groenten!” merkte Steenaart goedkeurend op. Polderloper Metz informeerde na afloop nog even hardnekkig naar de noodzaak van de alcohol-vrije drankenkaart. “Het schijnt dus dat gist een levend organisme is,” kwam hij meesmuilend terug, “en gist schijnt niet goed voor je hersens te zijn. En dat mag dan weer niet van die Boedisten.” Het moge duidelijk zijn dat dit bezoek aan Yuan wat hem betreft de eerste en de laatste keer was. Nadat hij de rekening had voldaan ging het dan ook op een holletje naar Grandcafé Le Journal waar hij in recordtijd twee tripels achterover sloeg.


Dukaatpassage 23, Lelystad, reserveren: 0320 – 245 903

134: Winter 2022