134: Lelystad (W22)

Het vuur moet blijven branden

De pallets op het kampvuur deden denken aan het Inferno dat polderloper Rijff aanrichtte in het observatorium in de winter van 2006.

De wintertocht van 2022 zal niet de geschiedenis ingaan als een tocht waar nog jaren over zal worden opgeschept. In tegenstelling tot de vele voorgaande uitgebreide en uitdagende arrangementen beperkten de polderlopers zich dit keer tot het hoogst minimale.

De polderlopers passeren een uitgestorven Lelycentre.

Deze uitgeklede poldertocht had alles te maken met de studie van polderplanner Metz. Hij wilde niet spijbelen van de machinistenschool. Zelfs de zonsopkomst de volgende ochtend liet de grondlegger van de poldertochten over aan zijn trouwe secondanten. Hierdoor werd er toch nog een officiële waarneming gedaan. Polderplanner Vellinga kon leven met deze mini-poldertocht. “Op deze manier blijft de reeks ononderbroken. En daar gaat het om!” Ook de koffieman schitterde bij hoge uitzondering een keertje door afwezigheid. Gelukkig werd deze leegte opgevuld door de thermoskan van Van Onna, onze Preferred Polder Supplier.

De Binnenhavenweg in Lelystad vormde een sfeervol verlicht kerstdecor.

Pallets

Is er dan helemaal niets bijzonders te melden over tocht 134? Nee, dan zouden we het prachtige pallet-kampvuur tekort doen dat werd aangericht door uitgever Vellinga en Steenaart. Die pallets hadden een lange weg van de drukkerij in Litouwen naar Flevoland afgelegd en al dienst gedaan als drager van vele fraaie wandelgidsen die inmiddels hun weg hebben gevonden naar duizenden gretige afnemers. Polderloper Steenaart introduceerde een afgedankte droogtrommel tot vuurton. De warmte bleef dankzij deze spitsvondigheid behouden voor de kleumende polderlopers.

Toptocht

Polderpaasei-zoeker Gerritsen scoort een nieuwe geocache.

Voor polderloper Gerritsen was deze wandeling trouwens helemaal geen tussendoortje. Alle drie de geocaches op deze route wist hij te vinden. En hij had dezelfde middag ook al goed benut en elders in en rondom Lelystad de nodige caches gescoord. Zo kreeg deze karige tocht voor hem een gouden randje.

Vegetarisch

Ook op het culinaire vlak gaat tocht 134 de geschiedenis in met een primeur. Voor het eerst werd er gegeten bij een vegetarische Chinees. Behalve vegetarisch bleek de uitbater van Yuan in Lelystad ook nog Boedistisch. Nu zijn polderlopers over het algemeen zeer tolerant en ruimdenkend maar dat de geloofsovertuiging van de restaurateur er toe leidde dat er geen polderpils geschonken werd, zorgde bij bepaalde polderlopers op zijn minst voor gefronste wenkbrauwen.

Minnetje

Het kan niet altijd feest zijn: na verschillende dubbelplussen op rij, bracht de winter van 2022 een miezerig en grijs minnetje.

De vegetarische en alcohol- en muziekvrije Chinees voorspelde weinig goeds voor het vervolg van de tocht. Zittend rond het pallet-kampvuur werden sterke verhalen opgerakeld over het inferno dat ooit door polderpyromaan Rijff werd aangericht. Toch kon deze fraaie polderfik niet de laaghangende bewolking verdrijven boven het sompige Observatorium. Met een mager en miezerig minnetje ging de zonsopkomst van de winter van 2022 de statistieken in.

Statistieken
  • Route: (11 km) Station Lelystad Centrum, Stationsstraat, Dukaatpassage, Agorahof, Lelycentre, Zuiderzeewijk, Binnenhavenweg, Houtribweg
  • Belangstellenden: Mari Smits en Wilma Wormgoor
  • Temperatuur: 3 C
  • Wind: ZW3
  • Zonsopkomst: min
Bij afwezigheid van de koffieman, is er altijd nog de Preferred Polder Supplier Van Onna. Die gaat altijd voorbereid op pad en kon de polderlopers trakteren op een bakkie polderthee. Eind goed, al goed!