081: Urk (H09)

De grotere levensvragen

Polderlopers Steenaart en Ubels denken aan de boorden van de Zuiderzee na over de grotere levensvragen.

Evenals de lentetocht van 2009 begon ook de herfsttocht van 2009 bij een ijsbaan. Op de topografische kaart had polderplanner Vellinga aan de rand van het Urkerbos het bekende lichtgroene ovaaltje aangetroffen. Een mooie gelegenheid om nuttig en aangenaam te combineren. Samen met polderlopers Steenaart en Ubels toog hij naar de Staartweg om daar een degelijke ijsbaan aan te treffen. Groot was de teleurstelling toen bleek dat een nieuwerwets party-centrum met een grote parkeerplaats de plek van de ijsbaan had ingenomen. Ook in Tollebeek constateerden zij al eerder dat in de Noordoostpolder auto’s het winnen van schaatsers.

Café Willem Barentsz

In café Willem Barentsz beantwoordt Hendrik de Tegelzetter de grotere levensvragen.

Om hun teleurstelling met een borrel te bestrijden togen de polderlopers dan ook snel naar Café Willem Barentsz. Na al die jaren blijft dit bruine café verrassen. Ruim 10 jaar geleden was dit het domein van de demonstratie van de superstofzuiger Kirby G4, nu verraste Hendrik de Tegelzetter ons met verrassende doorkijkjes en bespiegelingen op het door ons zo saai geachte Urker bestaan. Ondertussen kwamen de flesjes Heineken in rap tempo en volgens het dakpansysteem op tafel. Het kostte de polderlopers moeite om Café Willem Barentsz te verlaten zonder Hendrik de Tegelzetter teleur te stellen. Met een merkbare alcoholische voorsprong belandden Ubels, Steenaart en Vellinga bij Restaurant Hai Li waar Wormgoor, Boerema, Rijff en later Metz aanhaakten. De alcoholische voorsprong bracht Vellinga er zelfs toe om tijdens het chinesen een kopje thee te bestellen teneinde weer een beetje te ontnuchteren.

Jubilaris Ubels

Jubilaris Ubels ontvangt de laatste analoge Polder Post Jubileum Cassette.

Eelko Ubels had de twijfelachtige eer de allerlaatste polderpost jubileumcasette in ontvangst te mogen nemen als waardering voor zijn deelname aan 25 poldertochten. Steenaart vroeg zich zuinigjes af ‘hoe de digitale PolderPost in deze cassette bewaard moest worden’. Ubels was er nochtans zichtbaar mee in zijn nopjes.

Smerigste 88 uit de polder

De nummer 88 bij Chin. Ind. Spec. Rest. Hai Li overtrof alle verwachtingen.

De herfsttocht was er één van hoogte- en dieptepunten. Bij Hai Li was een nieuwe uitbater aangetreden die tot opluchting van de polderlopers de nummer 88 nog op zijn lijst had staan. Principieel bestelden een aantal polderlopers dit recept en kregen van de kok van Hai Li een bord met ondefinieerbare smurrie. Het brouwsel van Wei Ming uit winter 2006 in Dronten verbleekte er bij. Daarom was het zo verdacht stil in het restaurant. De enige die de boel nog wat kwam opfleuren was Hendrik de Tegelzetter, die een maaltje Hai Li voor thuis kwam halen, ondertussen druk orerend over equinoxen.

Vuurwerk

Maar aan het eind was er weer een hoogtepunt. Restanten van de boomhut van de zoon van polderpyromaan Rijff zorgden voor een inferno vergelijkbaar met dat van de wintertocht van 2006. Lang voordat de polderlopers aankwamen in het Observatorium sloegen de vlammen en het uiteenspattende siervuurwerk boven de cirkel uit.
De zon hield het op een bescheiden minnetje maar er was weer een keer koffie. Gelukkig had interim-koffieman De Hoop zijn best gedaan.

Polderpyromaan Rijff had ter gelegenheid van de 25ste poldertocht van Ubels een waar vreugdevuur aangericht.
Statistieken
  • Route: (21 km) Urk, Zuidermeerdijk, Ketelbrug, IJsselmeerdijk, Klokbekerweg, Swifterringweg
  • Koffieman: Oane de Hoop
  • Polderpyromaan: Chris Rijff
  • Temperatuur: 14 C
  • Wind: W2
  • Zonsopkomst: min
De aanleg van de Hanzelijn verstoorde de waarneming van de zonsopkomst van de herfst 2009.