133: Almere (H22)

Wandelen buiten de binnenstad van Almere

De polderlopers waanden zich in de Ardennen. Niets was minder waar: dit is de kasteelbrug van Almere.

Halverwege de tocht door Almere kreeg de fantasie greep op de polderlopers. Ze stonden te staren naar een niet afgemaakt kasteel. Een enorme betonnen vierkante toren met een dak dat slechts bestond uit gebinten. Daarnaast zagen ze twee ronde torenspitsen en daarom heen een hoge kasteelmuur. Polderloper Smits, voor deze tocht gepromoveerd tot excursieleider, legde uit dat het ooit de bedoeling van de gemeente Almere was om een “echt” kasteel te bouwen. Zodat de inwoners van deze stad ook een mooie plek zouden hebben om hun trouwfoto’s te laten maken.

Weinig zelfvertrouwen

Excursieleider Smits trakteerde de polderlopers op vele fijne buurtjes en staaltjes fijnzinnige architectuur in Almere.

Dit idee alleen al getuigt van weinig zelfvertrouwen. De polderlopers waren bij het bereiken van deze ruïne namelijk al verschillende geschikte trouwlocaties gepasseerd. Wat te denken van de waterkant van het ruime Weerwater. De fantasiewoningen uit 1982 of de brutalistisch ontworpen schouwburg. Nee, Almere beschikt over vele iconische bouwwerken; een nepkasteel is helemaal niet nodig. Maar als je er dan toch voor kiest zo’n bouwwerk neer te zetten, maak het dan ook af. Helaas is de gemeente Almere niet verder gekomen dan het laten verkrotten van iets wat ooit een sprookjespaleis moest worden. En kon je er dan maar dichtbij komen, een fikkie stoken in het overwoekerde park, dealen in de boomgaard, flaneren langs de kasteelmuur of een hengeltje uitwerpen vanaf de monumentale boogbrug. Nee, niets van dit alles. Een beetje ondernemer maakt hier met een beetje fantasie een overweldigend wellness-resort, een outdoorbedrijf kan hier een waar klim- en klauter walhalla maken, een gastronoom kan hier een groentetuin aanleggen met een restaurant en hotel. Zelfs de komst van de Floriade wist de gemeente niet te inspireren tot het gebruiken van deze ruïne van gestolde dadendrang.

Genoeg te genieten

“Ik loop hier echt te genieten,” concludeerde Steenaart na een rondje buiten de binnenstad van Almere.

Maar de polderlopers stonden niet al te lang stil bij deze planologisch, economisch, bestemmingsplan-technisch debacle. Er was immers zoveel te zien op dit Weerwaterpad, een route van de hand van Mari Smits die met deze tocht ruimschoots slaagde voor het examen dat werd afgenomen door kritische polderlopers. Met name polderloper Steenaart haalde zijn hart op aan de vele woonwijkjes en bouwwerken langs de waterkant. “Ik loop hier echt te genieten!” Vriendelijk toegezwaaid door de lokale hangjongeren kregen de polderlopers een uitstekende indruk van deze veelzijdige en ruim aangelegde stad. Ontelbare busbanen werden overgestoken en kilometerslange fietspaden werden bewandeld. Eenmaal op het marktplein in het centrum aangekomen ploften de polderlopers voldaan neer in de lounge kussens met de vrolijke opdruk “Welcome Floriade!” Het moge duidelijk zijn: deze stadswandeling smaakte naar meer. Gelukkig gaat polderlopers Smits nog vele andere routes bedenken buiten de binnenstad van Almere.


De herfst van 2022 gaat met een prachtige “plus” de statistieken in.
Statistieken
  • Route 1: (12 km) Station Almere Centrum, Stationsstraat, Gemeentehuis, Filmsterrenbuurt, Weerwater, Kasteel Almere, Fantasiebuurt, Schouwburg, Marktplein
  • Route 2: (12 km) Station Lelystad, Agoraplein, Tasty Wok, Edelhertweg, Swifterringweg, Observatorium
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Belangstellenden: Dieuwerke Kloosterman, Brigit Smits en Toon Nooren
  • Temperatuur: 17 C
  • Wind: ZW3
  • Zonsopkomst: plus