Uitgelicht

135: Uithoorn (L23)

Trip to Memorylane

Streekeigen gids Steenaart wijst de polderlopers op een van de vele bezienswaardigheden in startplaats Uithoorn. Harte, Gerritsen en De Neef luisteren aandachtig.

De lentetocht van 2023 bleek een ware sentimental journey. Met name polderloper Steenaart haalde veelde herinneringen op aan zijn grijze verleden. Dat begon al bij het passeren van station Weesp. “Het meest tochtige station van Nederland. Och, wat heb ik hier een kou geleden.” Eenmaal in de bus van Amsterdam Zuid richting Amstelveen kwam Steenaart helemaal op gang. “Hier had je dus een kapsalon en kijk daar: café Anno 1890. Daar dronken we ’s ochtends vroeg, na een nachtje doorhalen in Amsterdam, nog een laatste afzakkertje.”  

Lees verder “135: Uithoorn (L23)”
Uitgelicht

134: Lelystad (W22)

Het vuur moet blijven branden

De pallets op het kampvuur deden denken aan het Inferno dat polderloper Rijff aanrichtte in het observatorium in de winter van 2006.

De wintertocht van 2022 zal niet de geschiedenis ingaan als een tocht waar nog jaren over zal worden opgeschept. In tegenstelling tot de vele voorgaande uitgebreide en uitdagende arrangementen beperkten de polderlopers zich dit keer tot het hoogst minimale.

Lees verder “134: Lelystad (W22)”

081: Urk (H09)

De grotere levensvragen

Polderlopers Steenaart en Ubels denken aan de boorden van de Zuiderzee na over de grotere levensvragen.

Evenals de lentetocht van 2009 begon ook de herfsttocht van 2009 bij een ijsbaan. Op de topografische kaart had polderplanner Vellinga aan de rand van het Urkerbos het bekende lichtgroene ovaaltje aangetroffen. Een mooie gelegenheid om nuttig en aangenaam te combineren. Samen met polderlopers Steenaart en Ubels toog hij naar de Staartweg om daar een degelijke ijsbaan aan te treffen. Groot was de teleurstelling toen bleek dat een nieuwerwets party-centrum met een grote parkeerplaats de plek van de ijsbaan had ingenomen. Ook in Tollebeek constateerden zij al eerder dat in de Noordoostpolder auto’s het winnen van schaatsers.

Lees verder “081: Urk (H09)”

Yuan (Lelystad)

Spiritueel genieten

Vrolijke gezichten rondom de dis bij Yuan in Lelystad. Let ook op de subtiele kerstversiering en verlichting, wintertocht 2022.

Verstopt in de galerij van het winkelcentrum waren de polderlopers al vele malen langs Chinees Vegetarisch Restaurant Yuan gelopen zonder acht te slaan op deze vreemde eend in de bijt. Dankzij een tip van polderloper Smits werd er tijdens de wintertocht van 2022 voor het eerst aangeklopt op de deur van dit gastvrije etablissement.


Lees verder “Yuan (Lelystad)”

Tasty Wok (Lelystad)

Decadentie wint het van de nummers

Tevreden polderlopers buiken uit na zich gedurende twee uur te hebben kunnen laven aan een keur aan oriëntaalse specialiteiten.

Tijden veranderen. Zo constateerde polderloper Metz teleurgesteld na een vergeefse zoektocht door de binnenstad van Lelystad naar een geschikte Chin. Ind. Spec. Rest. Lekker gemaakt door echtpaar Smits, twee echte Lelystedelingen, met het vooruitzicht van een vegetarische Chinees, liepen de polderlopers tijdens de herfsttocht van 2022 hoopvol door het verlaten hart van de hoofdstad van Flevoland.
De vegetarische Chinees bleek te bestaan, dat was het goede nieuws. Helaas was hij op deze donderdagavond gesloten. Heel erg was dat overigens niet. Toen polderloper Steenaart een blik wierp op de achter de ruit opgehangen menukaart en constateerde dat het “vooral om tofu-achtige variaties” ging, haalde Metz opgelucht adem. Dan maar door naar het vertrouwde adres op het Agoradek, Nieuw China. Hier bewaren de polderlopers goede herinneringen aan.

Polderlopers staan voor een gesloten deur bij Wokrestaurant Nieuw China.

Een aantrekkelijke aanbieding om voor slechts 14,50 onbeperkt te mogen schranzen ging aan de neus en maag van de polderlopers voorbij. Het ruime restaurant, strategisch gelegen bovenop een parkeergarage, bleek veranderd te zijn in een Afhaalchinees. Een vlugge blik naar binnen deed polderloper Steenaart besluiten zijn geluk elders te beproeven. “Ik heb bij Chinezen al veel meegemaakt maar dit slaat alles. Dit moesten we maar niet doen.”
Gelukkig was streekeigen gids Smits nog aanwezig en die wees de polderlopers op een alternatief. Pal tegenover Nieuw China lonkten de deuren van Tasty Wok. Voor meer dan het dubbele bedrag bood deze Chinese culinaire entrepeneur hetzelfde aan als Nieuw China. Toch bezweken de polderlopers voor dit aanbod en ze kregen er geen spijt van. “Die oesters zijn goed zeg!” Polderloper Nooren prees de uitstalling aan verse zeevruchten. Tasty wok bleek in een enorme behoefte te voorzien. Waar de polderlopers doorgaans plaatsnemen in uitgestorven restaurants en zich afvragen waar al die stoelen en tafels voor zijn bedoeld, bleek het enorme restaurant in Lelystad tot de laatste tafel bezet te zijn.

Polderloper Nooren doet zich te goed aan verse oesters bij Tasty Wok in Lelystad.

In twee uur tijd wisten de polderlopers nagenoeg alle specialiteiten naar binnen te werken. Opvallend was dat met name echtpaar Smits en polderloper Gerritsen zich al vroeg in de wedstrijd concentreerden op het toetjesbuffet. Met nog drie minuutjes op de klok wist polderloper Metz nog juist een schoteltje met pannacotta, creme brulée en chocolademuffins te scoren.


Agoraweg 11 Lelystad, reserveren: 0320 – 214 647

133: Herfst 2022 Almere

133: Almere (H22)

Wandelen buiten de binnenstad van Almere

De polderlopers waanden zich in de Ardennen. Niets was minder waar: dit is de kasteelbrug van Almere.

Halverwege de tocht door Almere kreeg de fantasie greep op de polderlopers. Ze stonden te staren naar een niet afgemaakt kasteel. Een enorme betonnen vierkante toren met een dak dat slechts bestond uit gebinten. Daarnaast zagen ze twee ronde torenspitsen en daarom heen een hoge kasteelmuur. Polderloper Smits, voor deze tocht gepromoveerd tot excursieleider, legde uit dat het ooit de bedoeling van de gemeente Almere was om een “echt” kasteel te bouwen. Zodat de inwoners van deze stad ook een mooie plek zouden hebben om hun trouwfoto’s te laten maken.

Lees verder “133: Almere (H22)”

King Wok Sasaka (Dronten)

Eigentijdse entree in Dronten

King Wok Sasaka is hét visitekaartje van het gezellige centrum van Dronten.

“Ergens komt het me zo bekend voor. Alsof we hier al een eerder zijn geweest.” Polderloper Steenaart keek kritisch om zich heen. King Wok Sasaka in Dronten zag er toch echt uit als een Chinees die aan de eisen van deze tijd voldoet. Geen restaurant waar de laatste decennia niets aan is verbeterd. Nee, de polderlopers hadden toch echt weer een primeur tijdens de 132e poldertocht: een nieuwe Chinees.


De benaming King Wok in plaats van Chin. Ind. Spec. Rest. getuigt van culinair zelfbewustzijn. “Gelukkig hebben ze nog wel gewoon nummers,” merkte polderloper Metz tevreden op terwijl hij de menukaart bestudeerde. Ook de porties waren van ouderwetse omvang zodat de polderlopers niet eens toe kwamen aan de onvermijdelijke Dame Blanche.

Tijdens de zomer van 2022 streken de polderlopers voor het eerst neer bij King Wok Sasaka in Dronten.

Het Ruim 13, Dronten Reserveren: 0321 – 336 585

132: Zomer 2022

132: Kampen (Z22)

Slechts één handdruk verwijderd van Robert Morris

Polderlopers Vellinga en Faber staan binnen één meter van Bill uit New York, een van de leerlingen van Robert Morris, de geestelijk vader van het Observatorium.

Het was even wennen toen de zon opkwam tijdens de zomer van 2022. Terwijl Metz zich nog een keertje om wilde draaien in zijn slaapzak hoorde de polderlooppionier een vreemde taal. Hij ritste zijn tent open en keek argwanend het observatorium in. Polderloper Gerritsen wees hem erop dat er Amerikanen in het Observatorium waren. En niet zomaar Amerikanen. “Kunstenaars die les hebben gehad van Robert Morris.”

Lees verder “132: Kampen (Z22)”

131: Almere Buiten (L22)

Raveparty in de polder

Na een tocht van bijna veertig kilometer vanuit Almere Buiten bereikten de polderlopers het Observatorium. De volle maan scheen, de wind was hard en de wandelaars verheugden zich op het aanstaande pilsje rondom het kampvuur. Maar tot hun verrassing hoorden zij, behalve het zware gezoef van de windmolens, een onbekend maar dreunend donker geluid. Muziek?

Bij aankomst bij het Observatorium belandden de polderlopers volkomen onverwacht in een zogenaamde “Raveparty”.
Lees verder “131: Almere Buiten (L22)”

Jade City (Biddinghuizen)

Geen fratsen

In afwachting van de onvermijdelijke tomatensoep stilt Steenaart zijn trek met de al even onvermijdelijke kroepoek.

Jade City in Biddinghuizen is een Chin. Ind. Spec. Rest. die op bijna alle criteria een voldoende scoort. “Het begint al met de locatie. Middenin het centrum van Biddinghuizen. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de Oud Hollandsche Chinees is voor de polderbewoners,” aldus kenner en liefhebber Metz. “Hier geen fratsen met wokken of all you can eat. Nee hoor, hier weet je wat je krijgt: veel te veel eten voor veel te weinig geld.”
Vanwege de gunstige geografische ligging ten opzichte van het Observatorium is Jade City al verschillende keren bezocht door de polderlopers. Hoogtepunt in de reeks was tocht 88 waarbij Jade City mocht aansluiten in een select rijtje restaurants dat voor deze speciale Chin. Ind. Spec. Rest. poldertocht was samengesteld.


Jade City is het kloppend hart van Biddinghuizen.
Jade City, Baan 16 Biddinghuizen, reserveren: 0321 – 331 100

105 Elburg (winter 2015)