001: Harderwijk (Z89)

Het begin van een lange traditie

Jelle Andriesse puft uit na een lange nachtelijke wandeling van Harderwijk naar het Observatorium. Links van hem een andere belangstellende voor deze zonnewende. Deze man bleek ‘koeientekenaar’ te zijn: een beroep dat inmiddels door de nieuwe tijd is achterhaald.

Toen Jelle Andriesse en Maarten Metz aan het begin van de Larserringweg stonden en de volle maan over de nachtelijke polder zagen schijnen konden ze nog niet bevroeden dat ze aan het begin van een lange traditie stonden. Nog niet eerder hadden ze ’s nachts gelopen en ook hadden ze nog niet eerder door de Flevopolder gewandeld. De leegheid en rechtlijnigheid van de polder, gecombineerd met de geheimzinnigheid van de nacht maakten echter veel indruk. Saai en stil werd het nooit die nacht.

De Ganzenweg was de eerste weg waarbij Andriesse en Metz de grafische schoonheden van de Flevopolder onderkenden.

thuisfront niet verbaasd

De eerste poldertocht leverde direct een schitterende zonsondergang op.

De wandeling van Harderwijk naar het Observatorium was slechts een van de vele ondernemingen van Andriesse en Metz. Proefnemingen met ‘Het Miraculeuze Vinschip’, pogingen om te vliegen vanaf de Rijnbrug en wandelen over tracé’s van opgeheven spoorlijnen waren vergelijkbare acties. Het thuisfront keek dan ook niet verbaasd toen Andriesse en Metz vertelden over hun nachtelijke tochten.

Santiago de Compostela

Nee, de zon was die ochtend niet zichtbaar geweest in het Observatorium. Natuurlijk: ze waren moe geweest toen ze ’s ochtends weer in Arnhem aankwamen. Vooral Metz had het zwaar gehad in zijn te kleine nieuwe wandelschoenen. Die schoenen had hij speciaal aangeschaft voor een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Schoenen die hij een week later gefrustreerd in een dal in de Pyreneëen zou slingeren om op espadrilles verder te lopen. Dat Andriesse en Metz nooit in Santiago aan zouden komen moge duidelijk zijn.
Maar dat de wandeling naar Lelystad het begin was van een nagenoeg ononderbroken reeks tot op de dan van vandaag hadden ze toen nog niet kunnen bevroeden.

Statistieken
  • Route (31 km): Harderwijk, Stadscafé, Ganzenweg, Futenweg, Harderringweg, Rietweg, Larserringweg, Dronterweg, Swifterringweg
  • Belangstellenden:
    Ton Hardeman
    Ruth van Swaaij
  • Temperatuur: 11 C
  • Wind: NW3
  • Zonsopkomst: –