111: Vrouwenpolder (L17)

Village Départ van de Tour de Polder

De polder bij Vrouwenpolder voelde aangenaam bekend aan. Onze polderlopers waaien bijkans uit hun jas…

Voor de eerste keer startte een poldertocht in de provincie Zeeland. De start in Vrouwenpolder op het eiland Walcheren maakt onderdeel uit van het nieuwe megalomane plan van de polderlopers. De komende jaren start de poldertocht telkens in een polder in een andere provincie van Nederland.
Vrouwenpolder had de eer het eerste “village depart” te zijn. Voor een originele route konden de polderlopers vertrouwen op de terreinkennis van streekeigen wandelaars.

Tot grote tevredenheid van de polderlopers kon de tocht gestart worden met een Blondje uit Vrouwenpolder.
Voor het eerst maken de Zeeuwse wandelaars Veldbrugge, het echtpaar Trouwborst en Van de Kerkhof kennis met het fenomeen polderlopen in café De Heksenketel in Vrouwenpolder.

Dat het in een polder hard kan waaien, was de polderlopers inmiddels wel bekend. De straffe wind op Walcheren overtrof echter de laffe vleugjes wind die de polderlopers landinwaarts in hun Flevopolder gewend zijn. Polderplanner Vellinga moest zijn bril vasthouden en polderpionier Metz waaide ook zowat zijn jas uit.

Kronkelige kreken

In eendenpas lopen de polderlopers langs het Veersemeer richting Middelburg.

Waar de wegen in de Flevopolder kaarsrecht en overzichtelijk zijn, werden de polderlopers dit keer langs kronkelige kreken richting Middelburg gestuurd. De passage door deze eeuwenoude stad bracht de polderlopers in verwarring, gewend als zij zijn aan de heldere plattegrond van Lelystad. Ook het meest vertrouwde baken van bekendheid: de Chinees, bleek in Middelburg haar deuren reeds voorgoed te hebben gesloten. Wat overbleef was een soort van hip grand café in het hartje van de stad waar de polderlopers in verwarring werden gebracht door een keur aan exquise en originele gerechten. Zoveel variatie zijn de fijnproevers niet gewend en het was maar goed dat ze een lange treinreis voor de boeg hadden om bij te kunnen komen van alle nieuwe indrukken.

De transfer tussen twee poldertochten brengt weer een hele nieuwe dynamiek. Polderpionier Metz met polderloper Cantrijn rusten uit in de trein tussen Middelburg en Lelystad.

Oude bekenden

Voorafgaand aan de tweede etappe laven de polderlopers zich in downtown Lelystad.

Eenmaal aangekomen in het vertrouwde Lelystad werd de polderequipe aangevuld met een paar oude bekenden: Goddijn, Hardeman en Van Rijn. In café Le Journal, in de gezellige binnenstad, dronken de polderlopers een paar wel verdiende biertjes om de finale in te zetten. In het donker zo snel mogelijk door de verlaten donkere buitenwijken van Lelystad naar het Observatorium. Gezellig tikte de regen op de polderparapluies en polderlopers Cantrijn bewees zijn vuurmanskunsten door in de regen een bescheiden vreugdevuur te ontsteken.
De lente begon de volgende ochtend daarna geheel in stijl met de poldertocht met een stevige min, bewolking en een miezerig buitje.

Na de wind tijdens de polderproloog in Zeeland volgde in de “echte” polder ouderwets de regen.

etappe 1 tour de polder: zeeland

Polderlopers

Dolph Cantrijn
Aagje Feldbrugge*
Arthur Gerritsen
Peter Goddijn
Ton Hardeman
Els van der Kerkhof*
Maarten Metz
Brenda van Rijn
Sjoerd Steenaart
Henk Trouwborst*
Janny Trouwborst*
Lourens Vellinga

* debutant

Statistieken
  • Beginpunt: Vrouwenpolder
  • Lengte: 25 km
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Temperatuur: 10 °C
  • Wind: Zuid West 5
  • Zonsopkomst: Min
Wat op deze foto een prachtige zonsopkomst lijkt te zijn, blijken de koplampen van de ochtendspits te zijn. De eerste seizoenswisseling van 2017 gaat met een dikke min de boeken in.