110: Enkhuizen (W16)

Poldertocht gaat de mist in

Het grootste deel van de poldertocht verdween in de mist.

De route over de Houtribdijk was speciaal gekozen om de nieuw aangelegde Markerwadden te bekijken alsmede de verschillende riffen die ten zuiden van de dijk zijn aangelegd. Helaas zorgde een laag dikke mist ervoor dat de polderlopers tussen Enkhuizen en Lelystad weinig meer konden zien dan de polderloper die voor hen liep. Zelfs een blik op “De poepende man”, het enorme kunstwerk bij de sluizen in Lelystad, was hen niet gegund.

Monsterarrangement

Polderloper Schipper heeft zo haar bedenkingen over het monsterarrangement waarvoor zij zelf vanwege haar woonplaats Enkhuzen nota bene de aanleiding was.

Toch trok dit midweekse monsterarrangement van ruim veertig kilometer tien polderlopers naar Enkhuizen. De nieuwste generatie polderlopers heeft zich inmiddels aangediend. Dit jaar werden uit het bestand “meelopers” van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig een aantal nieuwe polderlopers gerecruteerd. Het fenomeen polderlopen blijkt zelfs na 110 tochten nog steeds niet aan populariteit te hebben ingeboet. Polderpionier Metz ziet de toekomst van het polderlopen dan ook zonnig (!) in.

Polderlopers komen niet vaak bij elkaar over de vloer. Polderplanner Vellinga is dan ook duidelijk verrast over de bij polderloper Schipper genoten gastvrijheid.

Eenmaal aangekomen in het Observatorium warmden de nog opvallende fitte polderlopers zich aan het vuur. Polderplanner Vellinga had de week voor de tocht het ouderlijk huis in Friesland mogen ontruimen in verband met een verhuizing van zijn ouwelui naar Harlingen. Voordeel hiervan was een stevige voorraad kurkdroog hout. Zoals het dressoir dat meer dan veertig jaar dienst heeft gedaan.

Aan het begin van de poldertocht konden de wandelaars nog genieten van het uitzicht.

Koffieman Vellinga kon de volgende morgen aan het in de as achter gebleven hang- en sluitwerk nog feilloos de herkomst herkennen.

Polderlopers
Statistieken
  • Route: (41 km) Houtribdijk
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Belangstellenden: Femme van Leeuwen en Auk Witsenburg
  • Temperatuur: 0 C
  • Wind: ZO 4
  • Zonsopkomst: ++