114: Genemuiden (W17)

Eeuwenoude polder

De feestelijk verlichtte kerstboom op het Havenplein van Genemuiden brengt de polderlopers in de juiste kerststemming voor hun wintertocht.

Maar liefst vijf debutanten waren afgekomen op de 114e poldertocht. Dankzij een persoffensief in de lokale media stonden ook enkele Genemuider locals aan de start, trots als zij waren dat hun dorp de ‘host-town’ was van een officiële poldertocht.

Gesloten winkels

Polderpionier Metz was bijzonder ingenomen met de kandidatuur van deze havenplaats. “Het is tenslotte mijn eigen provincie (Overijssel, red.) die dit keer aan de beurt was in onze Tour de Polder. Dan ben je natuurlijk blij dat je kunt uitpakken met een Village Départ met zo’n geheel eigen karakter.” Metz was bijvoorbeeld zeer tevreden over het feit dat de winkels in Genemuiden tussen de middag gewoon dicht zijn. “Deze mensen waaien tenminste niet met alle winden mee!”
Polderloper Cantrijn was vooral onder de indruk van de tuintjes. “Genemuiden blinkt uit in de zogenaamde ‘Dela-tuintjes’: veel grind en natuursteen; onderhoudsarm.” Genemuiders hebben wel wat beters te doen dan lichtzinnig een beetje te tuinieren. Er zijn weinig plaatsen waar minder werklozen wonen dan in Genemuiden. Ook staat de plaats hoog op de ranglijst van hoogste inkomens per huishouden. In dat perspectief was het dan ook hoogst opmerkelijk dat er drie localo’s tijd hadden gevonden voor een midweekse wandeling. Een bezigheid die niets meer dan louter verpozen als doel had in plaats van hard werken zoals de rest van de bevolking deed.

Polderpaaseieren

Dankzij de route van onze nieuwe polderplanner Gerritsen maakten de polderlopers kennis met de onontdekte leuke plekjes waarvan Genemuiden er zoveel heeft.

Sinds de herfst van 2017 is de polderplanning in handen van polderloper Gerritsen. Deze krasse pensionado heeft zich in korte tijd een vaste plek weten te verwerven in het peloton van polderlopers. Gerritsen maakt er een sport van om tijdens het polderlopen zoveel mogelijk geocaches te vinden. Dat zijn een soort paaseieren voor grote mensen die op de gekste plekken in het land verstopt zijn. De polderlopers werken graag mee aan de hobby van Gerritsen en verbazen zich ook steeds weer over de onverwachte plaatsen waar deze caches verstopt zijn.

Debutanten Bos en Oegema maken kennis met de uitgesproken charme van het polderlopen in een van de aller oudste polders van Nederland: polder Mastenbroek.

Puur polderlopen

De oranje jas is de arm van polderloper Metz die zijn debutanten wijst op de essentie van het polderlopen.

Polderlooppionier Metz kon zijn lol niet op. “Wat een prachtige polder! Zo hoort het: rechtdoor!” De debuterende localo’s waren zichtbaar verrast over het enthousiasme voor hun directe leefomgeving. Ze gaven aan niet vaak mensen door Mastenbroek te zien wandelen. Zelfs het ontbreken van elke vorm van horeca in het dorp Mastenbroek, het episch centrum van deze polder, kon de pret niet drukken. Genoeglijk scholen de polderlopers onder het afdakje van het informatiebord bij de haven van Mastenbroek. Ondertussen drensde de miezer gestaag door.

Zeebodem

Na een geslaagde klassieke Chinese maaltijd bij Kota Radja in Kampen ontvluchten de polderlopers snel de gezelligheid van het Dickensiaanse hanzestadje.

Via een uitstekende klassieke Chinees mét nummers bereikten de polderlopers het station van Kampen Zuid. Daar veranderde de samenstelling van het gezelschap aanzienlijk en vormde zich een kopgroep op weg naar Dronten. Het kostte de polderlopers zichtbaar moeite zich los te sleuren uit de gezelligheid in ‘Down Town Dronten’. Toch werd de Tour de Polder na enkele sprint-tripels vervolgd met een onvervalste polderweg: de Elandweg. Volgens kenners misschien wel de mooiste weg uit heel Flevoland. Ruim tien kilometer mochten de polderlopers genieten van deze fraaie rechte weg alvorens de bekende haven in de vorm van het Observatorium werd bereikt.

Slechts met heel veel moeite konden de polderlopers zich los scheuren van de onweerstaanbare gezelligheid aan de bar van De Rede van Dronten in downtown Dronten.

Polderpyromaan

Polderloper Catsman begint goed gemutst aan de volgende winter.

Tot hun niet geringe maar aangename verbazing bleek het vuur al te branden toen de polderlopers de finish hadden bereikt. Polderloper Van Onna had zich weer eens van zijn onverwachte kant laten zien. De moe gelopen polderlopers konden zich laven aan een uitstekend kampvuur dat zelfs de ochtend erna nog prima op te porren was.
Dat gold niet voor de zon. Zelden heeft de zon zich in een winter minder vaak laten zien dan in de winter van 2017/2018. En deze troosteloze winter begon dan ook geheel in stijl met een dikke dubbel min.

etappe 4 tour de polder: overijssel

Polderloper Bussink wil graag weten waar polderloper Duiker zijn mutsen koopt.
Polderlopers

Bert Bos *
Shanna Bussink
Dolph Cantrijn
Chi Chiu
Wanda Catsman
Marco Duiker
Arthur Gerritsen
Jeannette Heutink *
Gerrit van Houwelingen *
Reina Kwant *
Maarten Metz
Jos Oegema *
Mari Smits
Sjoerd Steenaart
Lourens Vellinga
Jos Witsenburg
Wilma Wormgoor

* debutanten

Statistieken
 • Polderproloog: Genemuiden – Kampen
  (17 km)
 • Polderfinale: Dronten
  (18 km)
 • Koffieman: Theun Vellinga
 • Polderpyromaan: Mark van Onna
 • Belangstellende: Brenda van Rijn
 • Temperatuur: 8 C
 • Wind: W2
 • Zonsopkomst: Dubbelmin
Met een onvervalste dubbelmin begon de winter van 2017/2018. Er zouden nog vele miezerige dagen volgen…