130: Roggebotsluis (W21)

Wandelen naar het hart van Flevoland

Polderloper Steenaart treedt na meer dan dertig jaar in de voetsporen van polderlooppionier Andriesse.

“Ik kan me nog goed herinneren dat we voor het eerst over de Elandweg liepen”, vertelt polderlooppionier Metz. “Daar stonden we dan op de Ketelmeerdijk. Beneden ons strekte de Elandweg zich uit voor twaalf majestueuze kilometers. Rechtdoor. Slechts één knikje.” Het was in de herfst van 1990 dat Metz en polderlooppionier Andriesse zich realiseerden door het ‘grootste kunstwerk ter wereld’ te lopen: Flevoland. Ruim dertig jaar later stond deze Elandweg voor het eerste weer in zijn geheel op het programma.

Geokerst

Polderloper Gerritsen viert Geokerst in het Roggebotbos.

En ook in de 130ste poldertocht werden er weer vele nieuwe kilometers Flevoland toegevoegd aan de statistieken. De eerste tien kilometer bracht de polderlopers door het Roggebotbos. Onder aanvoering van polderloper Gerritsen splitste een kleine groep zich voor zijn hobby geocache, dit keer passend omgedoopt tot geokerst. Maar liefst tien caches kon hij tevreden toevoegen aan zijn palmares.

Herintreder

Koffieman Vellinga zoals weinig mensen hem kennen: als polderloper.

Op de Elandweg werden de polderlopers tegemoet gelopen door polderloper Catsman die in gezelschap was van polderloper Faber. Na meer dan twaalf jaar was hij weer eens van de partij. Een andere opvallende deelnemer was de koffieman. Waar de koffieman doorgaans pas tijdens de zonsopkomst tevoorschijn komt met zijn onafscheidelijke rieten koffertje, was hij dit keer als polderloper van de partij.

Elandweg

Polderplanner Vellinga kan zijn lol niet op. Aan het begin van de Elandweg maakt hij kennis met de reïncarnatie van Garfield.

Waar de Elandweg in 1990 nog een klinkerweg was, is deze dertig jaar later een strakke streep asfalt. De boerderijen aan weerszijden van de weg zijn bijna allemaal grondig verbouwd, uitgebreid en voorzien van extra grote opslagschuren. Polderdochter Nooren wist direct de reden te doorgronden van deze nieuwbouw. “Extra opslag om de oogst langer te bewaren om zodoende in betere tijden een hogere opbrengst te krijgen.”
Ook nieuw is de grote weg tussen Dronten en Lelystad, de spoorlijn en de tientallen windmolens. Een enkel Lagerwey-molentje biedt dapper weerstand tegen de nieuwe molens waarvan de ‘tip’-hoogte meer dan 200 meter bedraagt. Ook aan de Elandweg heeft de tijd niet stilgestaan.

Vorst

Polderherintreder Faber laaft zich aan de geneugten van de Chinees Indische keuken.

En terwijl na afloop van de poldertocht de vorst intrad, werd er genoten van een buffet met Chinees eten. Sinds het aanbreken van de pandemie in maart 2020 is Hai Yan Palace preferred polder supplier als het gaat om de warme maaltijd. Gezeten rondom het kampvuur werd er weer genoten van een keur aan specialiteiten. “Ah, ik zie dat je voor de basis hebt gekozen”, merkte Catsman goedkeurend op. Op basis van haar jarenlange ervaring in de bediening van een van de twee (!) Chinese restaurants in haar geboorteplaats Heinkeszand had zij in een oogopslag de verschillende gerechten herkend.

Langste nacht

Een zeldzaam beeld: koffieman Vellinga bij het kampvuur.

De vele uren rondom het vuur vlogen voorbij onder vrolijke kouterij. Polderdochter Nooren zorgde voor de warme inwendige mens én voor een warme kruik. Terwijl de volle maan voor de nodige sfeerverlichting zorgde klommen de polderlopers in hun slaapzak. De volgende ochtend stond de rijp stijf bevroren op het tentdoek. Opvallende veel toeristen uit de regio hadden hun thuiswerkdag aangegrepen om de zonnewende bij te wonen. Deze debutanten hadden geluk. De zonsopkomst van de winter van 2021 gaat de geschiedenis in als een van de mooiste uit de toch al lange lijst van perfecte zonsopkomsten.

Statistieken
  • Route: (29 km) Roggebotsluis, Roggebotbos, Vossemeerdijk, Ketelmeerdijk, Elandweg, Swifterringweg, Observatorium
  • Koffieman: Theun Vellinga
  • Belangstellenden: Oane de Hoop, Niels Harte
  • Temperatuur: -5 C
  • Wind: O1
  • Zonsopkomst: dubbelplus
De polderlopers waren het er over eens dat “dubbelplus” eigenlijk aan de lage kant was voor de zonsopkomst van de winter van 2021. “Misschien moeten we een buitencategorie invoeren,” stamelde polderlooppionier Metz geëmotioneerd overweldigd door de wondere winterwereld.
“Nog steeds hetzelfde mandje?” merkte polderherintreder Faber op toen hij de Koffieman zag binnenkomen.