122. Maassluis

Arrangement winter 2019

Na drie jaar bereikt de Tour de Polder zijn einde. De tour ging van start in Vrouwenpolder in Zeeland en bereikt nu de laatste etappe in Zuid-Holland. Polderpionier Metz grijpt deze kans aan om de polderlopers kennis te laten maken met de roots van zijn vrouw. Startpunt is dan ook metrostation Steendijkpolder in Maassluis. Een polder die is aangelegd met vervuild en giftig havenslib uit de Rotterdamse haven. Een paar jaar geleden is deze hele wijk gesaneerd zodat de polderlopers zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid.

Maasland
Na Maassluis gaat de tocht richting het dorpje Maasland en volgt deze etappe een route uit de wandelgids “Wandelen in Delfland” van Cock Hazeu. Tot aan de randen van Delft is het puur polderlopen door weilanden en langs en over vlieten.
Eenmaal in Delft aangekomen schuiven we na 18 kilometer lopen uitgehongerd aan bij Chin. Ind. Spec. Rest. De Chinese Muur in Den Hoorn, een door Delft opgeslokt dorpje.
Een logische keus want dit restaurant kan bogen op uitstekende recensies. Een bloemlezing doet al watertanden: "Beste chinees in de omgeving met lekker eten en een goede kaart." Maar ook "Ik had net zo goed rundvleessoep kunnen bestellen, zo dun was de saus." En "Drama: allebei ziek geworden. Lauw, weinig goedkoop (50 euro): nooit meer doen. Ronduit slecht... Wees gewaarschuwd!"
"Eten is prima maar de akoestiek is verschrikkelijk. Je kan er geen normaal gesprek voeren." We gaan er van uit dat die gesprekken onderweg al zijn gevoerd en verheugen ons derhalve zeer op deze culinaire attractie.
Na de finish van de Tour de Polder gaan we voor de laatste loodjes met de trein naar Lelystad waar we de traditie voortzetten bij café Le Journal tegenover het station. Weer helemaal fris en monter kuieren we vervolgens de slotkilometers naar het observatorium.