112.Roodeschool

Statistieken zomer 2017

De provincie Groningen had de eer dit keer de polderlopers te mogen ontvangen in hun megalomane nieuwe missie: de Tour de Polder. Twaalf verschillende polders in twaalf verschillende provincies zullen de komende jaren het Grand Depart van een poldertocht mogen organiseren.

Roodeschool
Verschillende polderlopers hadden station Roodeschool al eens bezocht tijdens hun tienertoer-avonturen. Voor de meesten is dat zo’n slordige dertig jaar geleden maar gelukkig leek Roodeschool weinig te zijn veranderd. Voor polderloper Cantrijn was de wandeling naar Delfzijl een warm bad van zoete herinneringen. Twee jaar geleden liep hij hier rond zijn verjaardag tijdens zijn rondje “Nederland rond in 80 dagen”. Hij wist nog precies waar hij in Roodeschool had overnacht. Helaas was zijn gastvrouw van toen dit keer niet thuis. De rode school werd trouwens niet gevonden door de polderlopers.

Zout water
Nadat het door Ede Staal bezongen torentje van Spiek was bewonderd werd koers gezet naar de zeedijk. Tevreden merkte polderpionier Metz op dat er ook tijdens de 112e tocht weer sprake was van een primeur. Voor het eerst snoven de wandelaars zoute zeelucht op. Gewend aan brak en zoet water smaakten de polderlopers dit keer het genoegen echt zeewater op hun tocht tegen te komen.

Delfzijl
Delfzijl overtrof de stoutste verwachtingen van de polderlopers. Na een welverdiend biertje in de door Cantrijn aanbevolen bar Boegschroef was het hoog tijd voor de lokale chinees. Waar Trip Advisor op het internet nog een absolute “no go” aangaf voor Nan Singh, bleek de praktijk weer eens anders. Behalve de zeven polderlopers zaten er maar liefst nog zeven andere liefhebbers te dineren in het restaurant, pal achter de kademuur. Polderplanner Vellinga was opgelucht te horen dat er nog plaats was. Bediend door maar liefst drie lokale serveersters (uit Appingedam, Holwierde en Delfzijl) genoten de polderlopers van een klassieke rijsttafel. Polderloper Metz durfde de nummer 88 niet aan (gebakken spek) en sloot zich deemoedig aan bij de tafelende rijsteters.

Dutje
De Tour de Polder brengt in tegenstelling tot de traditionele poldertochten telkens een of meerdere verplaatsingen met zich mee. Gelegenheid dus om een uiltje te knappen in de trein tussen Delfzijl en Lelystad. Geheel verkwikt en uitgerust bereikten de polderlopers ver na middernacht het zo vertrouwde Observatorium. Een gekoeld pilsje uit de koelbox van polder-supplier Catsman was hun verdiende beloning.