110.Enkhuizen

Statistieken winter 2016

De route over de Houtribdijk was speciaal gekozen om de nieuw aangelegde Markerwadden te bekijken alsmede de verschillende riffen die ten zuiden van de dijk zijn aangelegd.

Helaas zorgde een laag dikke mist ervoor dat de polderlopers tussen Enkhuizen en Lelystad weinig meer konden zien dan de polderloper die voor hen liep. Zelfs een blik op "De poepende man", het enorme kunstwerk bij de sluizen in Lelystad, was hen niet gegund.

Toch trok dit midweekse monsterarrangement van ruim veertig kilometer tien polderlopers naar Enkhuizen. De nieuwste generatie polderlopers heeft zich inmiddels aangediend. Dit jaar werden uit het bestand "meelopers" van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig een aantal nieuwe polderlopers gerecruteerd. Het fenomeen polderlopen blijkt zelfs na 110 tochten nog steeds niet aan populariteit te hebben ingeboet. Polderpionier Metz ziet de toekomst van het polderlopen dan ook zonnig (!) in.

Eenmaal aangekomen in het Observatorium warmden de nog opvallende fitte polderlopers zich aan het vuur. Polderplanner Vellinga had de week voor de tocht het ouderlijk huis in Friesland mogen ontruimen in verband met een verhuizing van zijn ouwelui naar Harlingen. Voordeel hiervan was een stevige voorraad kurkdroog hout. Zoals het dressoir dat meer dan veertig jaar dienst heeft gedaan.

Koffieman Vellinga kon de volgende morgen aan het in de as achter gebleven hang- en sluitwerk nog feiloos de herkomst herkennen.