115.Lage Zwaluwe

Arrangement lente 2018

In 2014 stemde meer dan de helft van de inwoners van Moerdijk voor opheffing van hun dorp. De leefbaarheid in het Brabantse dorp stond onder druk vanwege de uitbreiding van de haven. Ook de enorme brand bij Chemie-Pack en later de grote ontploffing bij de Shell-raffinaderij deden de reputatie van het dorp geen goed.
Gelegen aan het brede Hollandsch Diep ligt het dorp ingeklemd tussen de haven en de snelweg A16. Een aantrekkelijke plek voor een poldertocht derhalve.
Moerdijk is het vijfde Village Départ tijdens de in 2017 gestartte Tour de Polder die komende lente start in Noord-Brabant.
Maar misschien komt die eer ook wel toe aan Lage Zwaluwe, het dorp dat ook op de route van de lentetocht ligt en de naamgever is van het treinstation. Een treinstation dat op een van de meest troosteloze plekken van Nederland ligt. Zelfs de meest doorgewinterde tienertoer-liefhebbers zijn hier nog nooit uitgestapt. Die kans krijgen de polderlopers dus tijdens de lentetocht die is samengesteld door polderplanner Gerritsen. Vanzelfsprekend zal hij de polderlopers enkele goed verstopte geheimen van de Brabantse polders tonen.